kurczak po kairsku

doskonały przepis na to danie nie może pomóc! Kurczak w stylu Kairskim brzmi nie tylko pysznie, ale także kusząco. Każdy, kto słyszy nazwę tego przepisu kulinarnego, prawdopodobnie przynajmniej przez chwilę pomyślał o tym, jak go ugotować.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

aby to zrobić, umyj kurczaka i pokrój na części. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i podgrzej, zmniejsz ogień. Filety i udka kurczaka smażymy na małym ogniu w oliwie z oliwek. Cebulę obrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półpierścienie. Szynkę drobno posiekaj, umyj świeże grzyby, podziel je na równe cztery części w poprzek. Umyj i posiekaj warzywa. Gdy mięso z kurczaka jest zrumienione, Dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, gotowaną posiekaną szynkę, grzyby i aromatyczne posiekane warzywa. Smażyć przez 4-5 minut na małym ogniu i zalać bulionem i gotować. Następnie dodaj drobno posiekane pomidory, sól i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka można podawać bez przystawki lub przygotować przystawkę z domowego makaronu z masłem. Podawaj ten posiłek ze świeżymi warzywami. Ten przepis pochodzi z kuchni arabskiej, uwielbiany przez wielu ludzi z sąsiednich krajów i nie tylko.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy