nadziewany kurczak po arabsku

pikantne i delikatne mięso prosi o stół!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 49 % 19 g
węglowodany 15 % 6 g
246 kcal
IG: 20 / 80 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

jak różnorodne są mięsne Przepisy kulinarne Wschodu. W domu panuje świąteczny nastrój wraz z pojawieniem się tak niezwykłego jedzenia na stole. I wystarczy ugotować faszerowanego kurczaka po arabsku, aby dać rodzinie ucztę poza kolejnością. Ten kulinarny przepis od dawna jest w moim świątecznym menu i polecam. Zacznijmy przygotowywać aromatyczne jedzenie od nadzienia. Posiekaj cebulę i usmaż w części tłuszczu. Gdy tylko cebula stanie się miękka, dodaj mięso mielone (kto woli) i usmaż. Umyty ryż dodajemy po kilku minutach, gdy mięso mielone stanie się kruche. Dusić, mieszając, aby ryż nie przykleił się do ścian naczyń. Po 5 minutach dodaj do masy orzeszki piniowe smażone na suchej patelni. Orzechy można pozostawić w całości lub posiekać nożem. Doprawiamy wszystko przyprawami: szafranem, kardamonem, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Osusz wypatroszonego, umytego kurczaka ręcznikiem papierowym. Faszerujemy gotowym mięsem mielonym. Aby farsz nie wypadł z tuszy, otwór należy zszyć. Łączymy nogi tuszy, aby zachować kształt, solimy, pieprzymy, smarujemy resztą tłuszczu (topi się tłuszcz). Teraz wysyłamy kurczaka nadziewanego po arabsku do nagrzanego piekarnika. Piec w 180-200 stopniach przez 2 godziny. Tuszę należy od czasu do czasu podlewać powstałym sokiem. Z gotowej tuszy usuwamy nici. Pokrój nadziewanego kurczaka po arabsku na porcje. Kawałki kurczaka podawaj z gorącym nadzieniem. Nawiasem mówiąc, na Wschodzie jest to jedna z świątecznych potraw z okazji zakończenia postu Ramadan.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy