skład / składniki
metoda gotowania
jak różnorodne są mięsne Przepisy kulinarne Wschodu. W domu panuje świąteczny nastrój wraz z pojawieniem się tak niezwykłego jedzenia na stole. I wystarczy ugotować faszerowanego kurczaka po arabsku, aby dać rodzinie ucztę poza kolejnością. Ten kulinarny przepis od dawna jest w moim świątecznym menu i polecam. Zacznijmy przygotowywać aromatyczne jedzenie od nadzienia. Posiekaj cebulę i usmaż w części tłuszczu. Gdy tylko cebula stanie się miękka, dodaj mięso mielone (kto woli) i usmaż. Umyty ryż dodajemy po kilku minutach, gdy mięso mielone stanie się kruche. Dusić, mieszając, aby ryż nie przykleił się do ścian naczyń. Po 5 minutach dodaj do masy orzeszki piniowe smażone na suchej patelni. Orzechy można pozostawić w całości lub posiekać nożem. Doprawiamy wszystko przyprawami: szafranem, kardamonem, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj bulion. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Osusz wypatroszonego, umytego kurczaka ręcznikiem papierowym. Faszerujemy gotowym mięsem mielonym. Aby farsz nie wypadł z tuszy, otwór należy zszyć. Łączymy nogi tuszy, aby zachować kształt, solimy, pieprzymy, smarujemy resztą tłuszczu (topi się tłuszcz). Teraz wysyłamy kurczaka nadziewanego po arabsku do nagrzanego piekarnika. Piec w 180-200 stopniach przez 2 godziny. Tuszę należy od czasu do czasu podlewać powstałym sokiem. Z gotowej tuszy usuwamy nici. Pokrój nadziewanego kurczaka po arabsku na porcje. Kawałki kurczaka podawaj z gorącym nadzieniem. Nawiasem mówiąc, na Wschodzie jest to jedna z świątecznych potraw z okazji zakończenia postu Ramadan.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g