płonące małże z czosnkiem i ouzo

świetny pikantny przepis na przepyszne małże!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 10 % 2 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ten kulinarny przepis jest dla tych, którzy kochają małże. Dobrze nadaje się na imprezę, na której nie ma zbyt wielu ludzi. Będzie bardzo efektownie wyglądać, jeśli gotujesz tuż przed gośćmi.
na samym początku musisz przygotować małże do użycia. Do tego nadają się zarówno świeże, jak i mrożone produkty. Ale muszą być dokładnie spłukane, aby piasek się nie złapał, w przeciwnym razie może zepsuć cały apetyt.Bierzemy dużą i głęboką patelnię, tak aby jej dno nie było cienkie. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu, wrzuć tam czosnek, bardzo drobno posiekany lub zmiażdżony w moździerzu. Ułóż małże,zarówno obrane, jak i w skorupkach. Te ostatnie używamy tylko dla urody. Smażyć, dodając sól, pieprz,kminek, natkę pietruszki i wodę.Jeśli zobaczysz, że woda całkowicie się zagotowała, wlej wódkę anyżową. Tylko bądź ostrożny, ponieważ natychmiast się zapali.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy