skład / składniki
metoda gotowania
ten kulinarny przepis jest dla tych, którzy kochają małże. Dobrze nadaje się na imprezę, na której nie ma zbyt wielu ludzi. Będzie bardzo efektownie wyglądać, jeśli gotujesz tuż przed gośćmi.
na samym początku musisz przygotować małże do użycia. Do tego nadają się zarówno świeże, jak i mrożone produkty. Ale muszą być dokładnie spłukane, aby piasek się nie złapał, w przeciwnym razie może zepsuć cały apetyt.Bierzemy dużą i głęboką patelnię, tak aby jej dno nie było cienkie. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużym ogniu, wrzuć tam czosnek, bardzo drobno posiekany lub zmiażdżony w moździerzu. Ułóż małże,zarówno obrane, jak i w skorupkach. Te ostatnie używamy tylko dla urody. Smażyć, dodając sól, pieprz,kminek, natkę pietruszki i wodę.Jeśli zobaczysz, że woda całkowicie się zagotowała, wlej wódkę anyżową. Tylko bądź ostrożny, ponieważ natychmiast się zapali.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g