American Pie z duszonym puree z dyni na skondensowanym mleku

to słynny tradycyjny deser kuchni amerykańskiej. Otwarte ciasto z nadzieniem dyniowym, bardzo delikatne i pachnące. Typowy smak powstaje z różnych przypraw. Bardziej powszechną opcją jest cynamon, stosuje się również gałkę muszkatołową, imbir, ziele angielskie, kardamon, goździki, skórkę z cytryny, pomarańczy lub mieszankę tych przypraw i przypraw. Kto lubi co bardziej.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 60 % 25 g
220 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe? Dodaj sól do mąki i posiekaj zimne masło razem z mąką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj zimną wodę z sokiem z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Uformuj ciasto w kulkę i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do formy, zrób spód i boki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec 12 minut z ładunkiem w piekarniku rozgrzanym do 200° i 6 minut bez ładunku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj świeżą dynię i gotuj na patelni, aż płyn będzie ugotowany i odparuje, posolić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Puree z dyni za pomocą blendera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jajka, mleko skondensowane, przyprawy i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie na cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec około 40 minut w temperaturze 175°.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli coś pozostało niezrozumiałe, obejrzyj wersję wideo przepisu. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal / 100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy