Sałatka z wątróbki z czosnkiem

ułóż swoje brzuchy na pysznej uczcie. Sałatka Obżorka z wątrobą jest bardzo satysfakcjonująca ze względu na obecność smażonej wątroby w składzie. Wątróbkę można stosować zarówno wieprzową, jak i drobiową, cielęcą. Czosnek, kiszone ogórki, cebula dodają pikantnej ostrości, a smażone marchewki i wątroba dodają słodyczy.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 25 % 5 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę obżorka z wątróbką, weź następujące składniki: wątróbkę wieprzową, cebulę, marchew, ogórki kiszone, czosnek, zielony groszek, majonez, sól, olej słonecznikowy i pietruszkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątroba wieprzowa jest oczyszczana z folii i krojona na kawałki o wymiarach 1 cm na 2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na średnim ogniu usmaż wątrobę na patelni uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Pod koniec smażenia nie zapomnij posolić wątroby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki kroimy na tarce, aby zrobić koreańską marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym. Posiekane marchewki smażyć na patelni na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiszone ogórki kroimy w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia, zetrzyj czosnek na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wątrobę, marchewkę, cebulę, ogórki kiszone, czosnek. Doprawiamy majonezem. Rozłóż sałatkę w kształcie pierścienia. Wlej zielony groszek do środka i udekoruj natką pietruszki. Sałatka obżorka z wątrobą jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy