skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę obżorka z wątróbką, weź następujące składniki: wątróbkę wieprzową, cebulę, marchew, ogórki kiszone, czosnek, zielony groszek, majonez, sól, olej słonecznikowy i pietruszkę.
Krok 2:
Wątroba wieprzowa jest oczyszczana z folii i krojona na kawałki o wymiarach 1 cm na 2 cm.
Krok 3:
Na średnim ogniu usmaż wątrobę na patelni uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Pod koniec smażenia nie zapomnij posolić wątroby.
Krok 4:
Marchewki kroimy na tarce, aby zrobić koreańską marchewkę.
Krok 5:
Nasmaruj patelnię olejem słonecznikowym. Posiekane marchewki smażyć na patelni na małym ogniu.
Krok 6:
Kiszone ogórki kroimy w paski.
Krok 7:
Pokrój cebulę na pół pierścienia, zetrzyj czosnek na drobnej tarce.
Krok 8:
Wymieszaj wątrobę, marchewkę, cebulę, ogórki kiszone, czosnek. Doprawiamy majonezem. Rozłóż sałatkę w kształcie pierścienia. Wlej zielony groszek do środka i udekoruj natką pietruszki. Sałatka obżorka z wątrobą jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g