skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby powtórzyć przepis kulinarny babci, potrzebujemy: 1 kg dyni, 1 szklanka mąki naleśnikowej (lub pszennej), pół szklanki mleka, 2-3 jajka, 1 łyżka.l. cukier, sól do smaku i tłuszcz do smażenia. Cóż, zaczynajmy! Tak więc obieramy świeżą, pachnącą dynię i trzy na drobnej tarce. Wlej mąkę do powstałej jasnej masy, wbij jajka, wlej cukier i dodaj szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz ważny moment. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 40-50 stopni i delikatnie wlej je do naszego ciasta, nie zapominając o intensywnym mieszaniu. Gotowe? Świetnie! Teraz podgrzewamy olej roślinny na żeliwnej patelni, bierzemy drewnianą łyżkę i układamy ciasto równymi naleśnikami. Smażyć małe słońca po obu stronach. Dzięki apetycznej złotej skórce i niesamowitemu aromatowi można łatwo odgadnąć gotowość tego pysznego i zdrowego przysmaku. Podawaj placki dyniowe, oczywiście lepiej z upałem z upałem ze śmietaną lub z masłem. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g