placki dyniowe na mleku

placki dyniowe wypełnią Twój dom jasnym zapachem lata! Moja ukochana babcia ma dużą rodzinę-pięcioro dzieci, sześcioro wnucząt i już czworo małych prawnucząt. Zwykle latem przyjeżdżamy do niej całym tłumem na wakacje i na wakacje. Zawsze chcesz karmić krewnych i drogich ludzi smaczniejszym, a przy tak wielu głodnych ustach jedzenie powinno być szybkie i niedrogie. Dlatego babcia zawsze upiekła niesamowitą liczbę niesamowicie pysznych naleśników z dyni, które zostały zmiecione w mgnieniu oka! Naleśniki wcale nie są proste, ale złote! Tak, tak, to złoto, ponieważ są wykonane ze słonecznej dyni! To arcydzieło babci zawsze było popularne zarówno wśród starszego pokolenia, jak i dzieci.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
117 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby powtórzyć przepis kulinarny babci, potrzebujemy: 1 kg dyni, 1 szklanka mąki naleśnikowej (lub pszennej), pół szklanki mleka, 2-3 jajka, 1 łyżka.l. cukier, sól do smaku i tłuszcz do smażenia. Cóż, zaczynajmy! Tak więc obieramy świeżą, pachnącą dynię i trzy na drobnej tarce. Wlej mąkę do powstałej jasnej masy, wbij jajka, wlej cukier i dodaj szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz ważny moment. Ciasto powinno być jednorodne, bez grudek. Aby to zrobić, podgrzej mleko do 40-50 stopni i delikatnie wlej je do naszego ciasta, nie zapominając o intensywnym mieszaniu. Gotowe? Świetnie! Teraz podgrzewamy olej roślinny na żeliwnej patelni, bierzemy drewnianą łyżkę i układamy ciasto równymi naleśnikami. Smażyć małe słońca po obu stronach. Dzięki apetycznej złotej skórce i niesamowitemu aromatowi można łatwo odgadnąć gotowość tego pysznego i zdrowego przysmaku. Podawaj placki dyniowe, oczywiście lepiej z upałem z upałem ze śmietaną lub z masłem. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy