małe naleśniki z sodą i proszkiem do pieczenia
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier.
Krok 2:
W innej misce ubij jajko na pianę.
Krok 3:
Dodaj mleko, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj mieszaninę z mąką, wymieszaj wszystko (ubiłem blenderem) i dodaj stopione masło (lub 2 łyżki warzywne). Ciasto okaże się płynne.
Krok 5:
Piec na suchej patelni, aż będzie rumiany. Możesz rozprowadzić łyżką stołową lub wlać do butelki z dozownikiem.
Krok 6:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g