skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij 1 jajko na patelnię.
Krok 2:
Wysyłamy tam 400 g twarogu. Około 70% sukcesu serników zależy od jakości twarogu, weź 9% drobnoziarnistego twarogu.
Krok 3:
Dodaj 2 łyżki.l. cukier.
Krok 4:
Konsystencja powinna wyglądać tak, aby baza nie była ani płynna, ani sucha.
Krok 5:
Dodaj 2 łyżki. l. mąka, wymieszaj.
Krok 6:
Nie rób solidnej podstawy, zrób twardą-serniki nie będą przewiewne. Nadal możesz ubić blenderem, ale ja tego nie zrobiłem.
Krok 7:
Rzeźbimy serniki. Ręce można zwilżyć, aby się nie przykleiły. Zwijamy pojedynczo lub robimy kiełbasę i kroimy.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię. Serniki należy umieścić na rozgrzanej patelni, ale ogień jest dalej zmniejszany do średniego. Wlej około 50 g oleju słonecznikowego na patelnię, możesz użyć oliwy z oliwek.
Krok 9:
Rozłóż serniki na rozgrzanej patelni.
Krok 10:
Smażyć na średnim ogniu z każdej strony przez około 3 minuty, aż powstanie charakterystyczna złota skorupa.
Krok 11:
Wyłącz piec i przykryj pokrywką, pozostaw na 3 minuty.
Krok 12:
Rozłóż pyszne serniki na talerzu.
Krok 13:
Dodaj polewę: mleko skondensowane, maliny, jeżyny, dżem jagodowy do smaku. Smacznego!
to ten sam, idealny przepis na pyszne serniki gotowane na patelni! Moim zdaniem serniki to wszechstronne danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek, kolację lub po prostu na deser! Według mojego przepisu serniki są tak proste, jak to tylko możliwe, co znacznie oszczędza nasz czas! W tym przepisie osiągnąłem idealne proporcje, aby danie było delikatne, soczyste, nie twarde i nie słodko słodkie. Proponuję następnym razem ugotować ze mną serniki, przepis jest bardzo łatwy i szybki, twoje gospodarstwo domowe doceni smak tych serników, a jeśli dodasz do nich śmietanę/dżem lub mleko skondensowane przed podaniem, mmmm... nic z nich nie pozostanie w mniej niż 5 minut! Gotuj dla zdrowia! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g