suche tortillas na patelni

gotują się tak szybko, jak się je :). Łatwe do przygotowania i pyszne tortille na patelni. Idealne na śniadanie, lunch lub kolację. Tortille można po prostu zjeść lub zawinąć w nie jakieś nadzienie.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 81 % 42 g
221 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i sól, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej i wodę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Podziel powstałe ciasto na 5 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj okrąg z każdego kawałka ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na cienką tortillę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i w razie potrzeby posmaruj ją odrobiną oleju roślinnego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść tortillę na patelni i smaż przez około 30 sekund z każdej strony.

Tortilla to cienka tortilla z mąki kukurydzianej lub pszennej, spożywana głównie w Meksyku, krajach Ameryki Środkowej i Stanach Zjednoczonych. W Meksyku tortillas są jednym z dań narodowych, podstawowym daniem dla biednych.

Indianie pieczą je od czasów starożytnych, a współczesną nazwę nadali im hiszpańscy konkwistadorzy, którym tortille przypominały tradycyjne hiszpańskie omlety. Indianom tortillas podawano zarówno jedzenie, jak i łyżkę. Meksykanie połączyli oba pojęcia w jednym naczyniu huevos rancheros — układają jajecznicę na tortilli i jedzą na śniadanie z pomidorami pokruszonymi czerwoną papryką.

tortilla jest podstawą wielu potraw (głównie kuchni meksykańskiej), takich jak Enchilada, entomatada, burrito, fajitas, tacos, quesadilla, gdzie różne nadzienia są zawijane w tortillę. Ponadto tortillas są często podawane zamiast chleba do innych potraw(takich jak chili con carne). Służą jako baza do ciast, bułek nadziewanych, kanapek i kanapek. Są spożywane smażone lub pieczone, podawane po prostu lub składane i wypełnione nadzieniem. Nadzienie może być słone lub słodkie. A chrupiące kawałki są używane jako dodatek i zagęszczają zupy. To ciasto może zastąpić widelcem, łyżką i nożem Meksykanów — wybiera sos lub trzyma kawałki mięsa, a takie "sztućce" należy zjeść pod koniec obiadu. Ponieważ wypieki z ciasta kukurydzianego szybko twardnieją, z pewnością jedzą wszystko na gorąco. Tortillas piecze się na otwartym ogniu w okrągłych, płaskich glinianych patelniach zwanych Comal.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy