skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę przez sito.
Krok 2:
Dodaj cukier i sól, wymieszaj.
Krok 3:
Wlej olej i wodę
Krok 4:
Zagnieść ciasto
Krok 5:
Posyp powierzchnię roboczą mąką. Podziel powstałe ciasto na 5 części.
Krok 6:
Uformuj okrąg z każdego kawałka ciasta.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na cienką tortillę.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i w razie potrzeby posmaruj ją odrobiną oleju roślinnego.
Krok 9:
Umieść tortillę na patelni i smaż przez około 30 sekund z każdej strony.
Tortilla to cienka tortilla z mąki kukurydzianej lub pszennej, spożywana głównie w Meksyku, krajach Ameryki Środkowej i Stanach Zjednoczonych. W Meksyku tortillas są jednym z dań narodowych, podstawowym daniem dla biednych.
Indianie pieczą je od czasów starożytnych, a współczesną nazwę nadali im hiszpańscy konkwistadorzy, którym tortille przypominały tradycyjne hiszpańskie omlety. Indianom tortillas podawano zarówno jedzenie, jak i łyżkę. Meksykanie połączyli oba pojęcia w jednym naczyniu huevos rancheros — układają jajecznicę na tortilli i jedzą na śniadanie z pomidorami pokruszonymi czerwoną papryką.
tortilla jest podstawą wielu potraw (głównie kuchni meksykańskiej), takich jak Enchilada, entomatada, burrito, fajitas, tacos, quesadilla, gdzie różne nadzienia są zawijane w tortillę. Ponadto tortillas są często podawane zamiast chleba do innych potraw(takich jak chili con carne). Służą jako baza do ciast, bułek nadziewanych, kanapek i kanapek. Są spożywane smażone lub pieczone, podawane po prostu lub składane i wypełnione nadzieniem. Nadzienie może być słone lub słodkie. A chrupiące kawałki są używane jako dodatek i zagęszczają zupy. To ciasto może zastąpić widelcem, łyżką i nożem Meksykanów — wybiera sos lub trzyma kawałki mięsa, a takie "sztućce" należy zjeść pod koniec obiadu. Ponieważ wypieki z ciasta kukurydzianego szybko twardnieją, z pewnością jedzą wszystko na gorąco. Tortillas piecze się na otwartym ogniu w okrągłych, płaskich glinianych patelniach zwanych Comal.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g