chili z kurczakiem z warzyw sezonowych

letnie danie, które zastąpi pełny obiad! Wskazówka: w przypadku świątecznej wersji dania możesz ubić śmietanę z mielonym kuminem jako sos, będzie oryginalny i jeszcze bardziej aromatyczny! Zamiast kukurydzy możesz dodać fasolę, okazuje się bardziej satysfakcjonująca.
Valyantyna diyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 18 % 4 g
128 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki, umyj warzywa

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie, posiekaj czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni lub holenderskim piekarniku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię, lekko podsmaż.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj filet z kurczaka na patelnię, wymieszaj, Posol do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Seler pokroić, paprykę pokroić w paski

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pieprz i seler do mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiełbasy chorizo pokroić na kawałki wielkości kęsa

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj kiełbaski do mięsa i warzyw, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pomidory rozdrobnione

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pomidory na patelnię, dodaj keczup i wodę, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj paprykę wędzoną mieloną od Kamis

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W następnym kroku dodaj pikantne chili z Kamis. Przyprawa ma jasny, ostry smak, więc należy ją ostrożnie dodawać, w zależności od tego, jak pikantne danie chcesz uzyskać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj cukier na patelnię, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrym nożem odetnij nasiona kukurydzy z kolby

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj kukurydzę do patelni, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawać ze śmietaną i białym chlebem. Możesz posypać posiekanymi ziołami.

moja rodzina bardzo lubi to danie. Konsystencja jest nieco podobna do gęstej zupy gulaszowej, podobnie jak mąż i dzieci. Dla dzieci nie robię tego tak ostrego, dodaję chili do mojego męża osobno z młyna - jest moim fanem ostrego. Narodził się ze zwykłego gulaszu. Metodą prób i błędów nie w ciągu jednego lata doprowadziłem przepis do ideału. Stopniowo dodawałem składniki, jeśli mi się podobało, zostawiałem, jeśli nie, nie używałem więcej. Na przykład moja teściowa poradziła mi dodać kukurydzę. Dzięki niemu danie nabiera wyjątkowego, letniego smaku. Nawiasem mówiąc,jeśli nie ma sezonu na kukurydzę, można ją zastąpić fasolą, jak napisałem powyżej. Moja siostra wkłada więcej cukinii, ale nie zapuściłem korzeni - mój mąż nie ma cukinii). Więc wszystko zależy tylko od Twoich preferencji smakowych i oczywiście od wyobraźni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Kiełbasy myśliwskie - 326   kcal/100g

Podobne przepisy