kalafior z serem i pomidorami duszony

pyszne połączenie kapusty z serem zaspokaja głód, nie szkodzi sylwetce. Jedzenie kalafiora nadaje się zarówno do codziennego, jak i świątecznego stołu. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na to piękne warzywo. Jeden jest lepszy od drugiego. Spróbujmy ugotować kalafior z serem.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 40 % 6 g
78 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i wrzucamy do durszlaka. Dzielimy go na gałązki i odcinamy grubą część.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, rozłóż kwiatostany kapusty i posyp je grubo bułką tartą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć kapustę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przecieramy pomidory na grubej tarce. Potrzebujemy soku pomidorowego z miąższem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na drobnej tarce zetrzyj dowolny twardy ser. Ubij jajka trzepaczką do uzyskania gładkości i wymieszaj z pomidorami i startym serem. Wlej kapustę bezpośrednio na patelnię tą mieszanką. Szczelnie zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu, aż ser się stopi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podajemy do stołu, posypując posiekanymi ziołami. Każdy, kogo kochasz. Jeśli zdecydujesz się dodać grzyby lub szynkę do naczynia, należy je usmażyć osobno, a następnie wymieszać z kapustą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy