sos pomidorowy do hamburgerów ze śmietaną

kremowy sos pomidorowy byłby idealny do makaronu! Dobrze komponuje się również z kotletami.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 58 % 7 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

podsmaż posiekaną cebulę na patelni.

obierz pomidory, pokrój i dodaj tam.

następnie wlej śmietanę i sól.

posyp SOS suszoną bazylią i czarnym pieprzem.

Dodaj adjika i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy