skład / składniki
metoda gotowania
1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby naleśniki okazały się zielonkawym odcieniem, musisz wybrać najmłodszą cukinię, a z zieleni najlepiej wziąć koperek. Cukinia powinna być mała, jedna waży około 200 gramów.
2.Dobrze spłucz cukinię pod wodą. Odetnij końcówki i odetnij uszkodzenia, jeśli takie istnieją. Pokrój warzywo na duże kawałki, zetrzyj na drobnej tarce. Złożyć wióry do miski i posypać solą. Pozostaw masę na około 15-20 minut, aby uwolnić sok. Dobrze wyciśnij sok. Jeśli jest dużo płynu, będziesz musiał wlać dużo mąki, a to negatywnie wpłynie na smak naleśników.
3.Obierz czosnek i cebulę, opłucz w wodzie. Za pomocą specjalnej prasy zmielić goździk. Cebulę można posiekać na trzy sposoby: drobno posiekać nożem, zetrzeć lub przebić w blenderze do konsystencji puree.
4.Do masy cukinii dodaj cebulę z czosnkiem. Wlać suche przyprawy, sól do smaku. Drobno posiekaj koperek lub weź świeżo mrożony. Dodaj warzywa i wymieszaj masę warzywną.
5.Przesiej mąkę pszenną. Do ogólnej mieszanki należy dodać jedną łyżkę i dobrze wymieszać. Powinna uzyskać gęstą konsystencję.
6.Wlej olej roślinny na patelnię, włącz średni ogień i podgrzej. Łyżką placki do gorącego oleju. Smażyć z obu stron, aż pojawi się rumieniec, należy obrócić szpatułką lub widelcem. Ostudzić placki z cukinii i podawać. Jeśli są tłuste, musisz umieścić je na papierowej serwetce. Okazało się, że bardzo pachnące i delikatne naleśniki z młodej cukinii. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g