placki z cukinii z cebulą bez jajek

pyszne i aromatyczne placki z cukinii smażone na oleju! Placki z cukinii bez jajek świetnie nadają się do posiłków bezmięsnych i wegetariańskich. Aby przygotować takie ciasta, potrzebujesz młodej cukinii, która ma delikatną i miękką skórę. Cebulę i czosnek można dodawać w różnych ilościach do smaku. Mąkę pszenną należy dodawać w częściach, aby uzyskać wymaganą konsystencję. Tortille smażone są na oleju słonecznikowym lub oliwie z oliwek. Placki z cukinii można podawać ze śmietaną, chlebem lub świeżymi pomidorami.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
88 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Aby naleśniki okazały się zielonkawym odcieniem, musisz wybrać najmłodszą cukinię, a z zieleni najlepiej wziąć koperek. Cukinia powinna być mała, jedna waży około 200 gramów.
2.Dobrze spłucz cukinię pod wodą. Odetnij końcówki i odetnij uszkodzenia, jeśli takie istnieją. Pokrój warzywo na duże kawałki, zetrzyj na drobnej tarce. Złożyć wióry do miski i posypać solą. Pozostaw masę na około 15-20 minut, aby uwolnić sok. Dobrze wyciśnij sok. Jeśli jest dużo płynu, będziesz musiał wlać dużo mąki, a to negatywnie wpłynie na smak naleśników.
3.Obierz czosnek i cebulę, opłucz w wodzie. Za pomocą specjalnej prasy zmielić goździk. Cebulę można posiekać na trzy sposoby: drobno posiekać nożem, zetrzeć lub przebić w blenderze do konsystencji puree.
4.Do masy cukinii dodaj cebulę z czosnkiem. Wlać suche przyprawy, sól do smaku. Drobno posiekaj koperek lub weź świeżo mrożony. Dodaj warzywa i wymieszaj masę warzywną.
5.Przesiej mąkę pszenną. Do ogólnej mieszanki należy dodać jedną łyżkę i dobrze wymieszać. Powinna uzyskać gęstą konsystencję.
6.Wlej olej roślinny na patelnię, włącz średni ogień i podgrzej. Łyżką placki do gorącego oleju. Smażyć z obu stron, aż pojawi się rumieniec, należy obrócić szpatułką lub widelcem. Ostudzić placki z cukinii i podawać. Jeśli są tłuste, musisz umieścić je na papierowej serwetce. Okazało się, że bardzo pachnące i delikatne naleśniki z młodej cukinii. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy