naleśniki pełnoziarniste z jajkiem mlecznym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajko do miski, lekko ubij.
2. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
3. Wlej mleko do miski, ponownie wymieszaj.
4. Wymieszaj mąkę i wlej do miski. Jeśli chcesz, aby naleśniki były cieńsze, ciasto powinno być dość rzadkie, a grube naleśniki będą grubsze.
5. Pozostaw ciasto na 5 minut.
6. W tym czasie podgrzej patelnię, posmaruj ją olejem roślinnym.
7. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zrumienią, smarując patelnię przed każdym naleśnikiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g