placki z cukinii z kaszą manną i ziemniakami na wodzie

zwiewne placki o bardzo apetycznym wyglądzie i delikatnym smaku. Danie o nazwie "placki ziemniaczane" lub "deruny" przyszło do nas z kuchni białoruskiej. Placki ziemniaczane to placki z tartych ziemniaków. Według naocznych świadków naleśniki te są miękkie i delikatne jak chmury.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 58 % 15 g
139 kcal
IG: 44 / 50 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    O tym przepisie kulinarnym, który mówi, jak smażyć placki z cukinii z kaszą manną i ziemniakami na wodzie, Wiedziałem od mojej matki, jak o wielu innych przepisach, które zostały mi przekazane. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego dania, Gorąco polecam! Potrzebujemy więc produktów, które wskazałem w polu składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej semolinę do głębokiej miski, zalej zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na trzydzieści minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zetrzyj cukinię na grubej tarce (rozerwij, jeśli pasujesz do nazwy Dania). W ten sam sposób pocieramy wcześniej obrane marchewki i ziemniaki. Przeciskamy czosnek przez wyciskacz do czosnku. Lekko wysusz mieszaninę, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z miski z spęcznioną kaszą manną usuń nadmiar wody, jeśli tam pozostanie. Dodaj starte warzywa, jajka i mąkę na wiązkę,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz i dobrze wymieszaj. W rzeczywistości mamy ciasto. Oczywiście płynne i niejednorodne, ale całkiem odpowiednie do smażenia naleśników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Aby naleśniki nie przykleiły się do dna i nie zepsuły się, olej musi być bardzo gorący. Ciasto zbieramy łyżką stołową, ponieważ jest płynne i wlewamy na patelnię. Smażyć placki ziemniaczane najpierw z jednej strony na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć je i usmaż, aż będą całkowicie ugotowane. Używamy całego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń placki ziemniaczane z pieca i usmaż następną partię. Nasze danie jest gotowe. Podawaj na stole na ciepło ze śmietaną. Smacznego!

przepis na tę warzywną przekąskę może się przydać w czasie postu. Spodoba się również tym, którzy lubią niskokaloryczne dania warzywne. Często smażę takie naleśniki w kraju, kiedy możesz po prostu iść do ogrodu, zrywać niezbędne warzywa i gotować to pyszne. Zwykle robię deruny z cukinii w dużych ilościach, nakrywam stół w altanie w ogrodzie i wzywam do stołu moich domowników i sąsiadów w kraju. Na świeżym powietrzu, a nawet w dużym przyjemnym towarzystwie, odlatują z hukiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy