Chepalgash na kefirze z twarogiem i zieloną cebulą

bardzo smaczne tortille śniadaniowe ze śmietaną i gorącą, aromatyczną herbatą. Delikatne tortille nadziewane świeżym domowym twarogiem. To danie naszej kuchni narodowej. Tortille piecze się na suchej, rozgrzanej patelni bez oleju.
DagmaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 50 % 22 g
240 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

zagnieść ciasto :
przesiej mąkę do dużej filiżanki, zrób lejek i wlej 1 łyżeczkę soli.
dodaj 1 łyżeczkę do ciepłego kefiru.
soda, wymieszaj.
wlać do mąki i zagnieść ręką miękkie ciasto.
przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 20 minut.

Zróbmy nadzienie:
zmiel twaróg, szczyptę soli i drobno posiekaną zieloną cebulę (im więcej cebuli, tym smaczniejsze nadzienie) wymieszaj wszystko razem.
gotowanie :
Ciasto podzielić na małe kulki 8 - 9 szt. spłaszczyć do 1 cm grubości.
połóż na środku 2 łyżki.l. nadzienie.
ściśnij krawędzie supełkiem nad nadzieniem, tworząc w środku kulkę z nadzieniem, naciśnij kulkę z nadzieniem palcami i rozwałkuj wałkiem do ciasta, delikatnie strząśnij mąkę (jeśli ciasto pęka, w porządku) i połóż na suchej, rozgrzanej patelni, upiecz z obu stron i wyjmij na talerz, umieść nowy surowy na swoim miejscu, jeśli ziarna spalonej mąki pozostaną na patelni po tortilli, oczyszczamy go złożonymi dwoma ręcznikami papierowymi (te 2 serwetki wystarczą do końca całego procesu), a jednocześnie, biorąc kawałek masła widelcem, smarujemy gorące ciasto z obu stron, które znajduje się na talerzu (nie żałuj oleju), powtarzaj, aż ostatni placek zostanie upieczony. Pokrój gotowe ciasta na segmenty.
podawaj na gorąco ze śmietaną i aromatyczną czarną herbatą. Ciasta po posmarowaniu olejem są bardzo miękkie i delikatne, jedzenie to przyjemność. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy