naleśniki na mleku i wodzie z ciastem z kapusty

naleśniki z jarmużu to nie bajka, to prawdziwe pyszne! Smak i struktura ciasta. Nie można ich nazwać cienkimi naleśnikami z kapustą, są to solidne i ciężkie naleśniki.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 64 % 21 g
164 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

jak zrobić naleśniki z kapustą? To nie jest trudne!
drobno posiekaj kapustę, zalej ją wodą(kapusta powinna być całkowicie zanurzona). Gotuj przez 5 minut. Odcedź wodę, pozostaw kapustę do ostygnięcia.
połącz jajko, cukier, sodę w osobnej misce. Dodaj mleko, wodę i olej roślinny.
wymieszaj mąkę z kapustą. Stopniowo dodając mieszankę mleka i jajek, wymieszaj.
teraz możesz upiec naleśniki.
naleśniki z kapustą lepiej podawać ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy