naleśniki Budyniowe na kefirze, wodzie i sodzie
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj jajka, cukier, sól sodową.
lekko podgrzej kefir (ostrożnie, aby się nie zwijał) połącz z masą jajeczną, dobrze wymieszaj. Masa będzie się pienić z powodu sody.
dodaj mąkę, aby ciasto było gęste, jak na cieście.
następnie masę należy rozcieńczyć wrzącą wodą do ciasta naleśnikowego, ciągle mieszając.
możesz dodać wanilinę do ciasta - to dla amatora. Wlać olej roślinny i smażyć naleśniki na gorącej patelni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g