skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta wątrobowego nie jest trudne:
- najpierw umyj wątrobę wołową, przepuść przez maszynę do mięsa, po usunięciu wszystkich filmów;
- wlewamy mleko do masy wątrobowej, wbijamy jajka, solimy;
- stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej mieszanki, dokładnie wymieszaj. Podążamy za konsystencją: nie ma potrzeby tworzenia zbyt gęstej mieszanki, z wyglądu powinna przypominać rzadką śmietanę;
- wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż naleśniki wątrobowe z obu stron.
przenosimy naleśniki z warzywami: startą marchewką i drobno posiekaną cebulą, po usmażeniu na oleju słonecznikowym. Posmaruj-kwaśną śmietaną zmieszaną z czosnkiem i posiekanym koperkiem.
najciekawsze jest zebranie dzieła sztuki:
- rozłóż warzywa na każdej warstwie, posmaruj kwaśną śmietaną. W ten sposób zbieramy całe ciasto i dekorujemy według własnych upodobań.
ciasto wątrobowe podawane na zimno jako danie główne lub jako przekąska.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g