ciasto z wątróbką wołową i marchewką ze śmietaną

jako danie główne i jako przystawka-pyszne i niepowtarzalne! Dlaczego na świątecznym stole często można zobaczyć ciasto wątrobowe? Odpowiedź jest prosta-oprócz tego, że jest bardzo smacznym daniem, zawsze można je ozdobić na różne sposoby, nadać inny kształt (duże ciasto lub porcje ciasta wielkości pierścienia do formowania), aby danie wyglądało świeżo i świeżo. Myślę, że taka przekąska zawsze będzie istotna.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 20 % 6 g
189 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

przygotowanie ciasta wątrobowego nie jest trudne:
- najpierw umyj wątrobę wołową, przepuść przez maszynę do mięsa, po usunięciu wszystkich filmów;
- wlewamy mleko do masy wątrobowej, wbijamy jajka, solimy;
- stopniowo wprowadzaj mąkę do powstałej mieszanki, dokładnie wymieszaj. Podążamy za konsystencją: nie ma potrzeby tworzenia zbyt gęstej mieszanki, z wyglądu powinna przypominać rzadką śmietanę;
- wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej i usmaż naleśniki wątrobowe z obu stron.

przenosimy naleśniki z warzywami: startą marchewką i drobno posiekaną cebulą, po usmażeniu na oleju słonecznikowym. Posmaruj-kwaśną śmietaną zmieszaną z czosnkiem i posiekanym koperkiem.

najciekawsze jest zebranie dzieła sztuki:
- rozłóż warzywa na każdej warstwie, posmaruj kwaśną śmietaną. W ten sposób zbieramy całe ciasto i dekorujemy według własnych upodobań.

ciasto wątrobowe podawane na zimno jako danie główne lub jako przekąska.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy