skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek przygotujemy mieszankę jajeczną, w której następnie zanurzymy tosty. Aby to zrobić, rozbij jajka w głębokiej misce. Następnie dodaj śmietanę i cukier puder. Wystarczą dwie łyżki stołowe, ale dla tych, którzy kochają słodsze, nie możesz być skąpy. Cukier puder można zastąpić zwykłym cukrem. Najprawdopodobniej kryształy cukru nadal kwitną w mieszance jajecznej lub rozpuszczają się już podczas gotowania. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką lub mikserem.
umieść patelnię na średnim ogniu. W międzyczasie się rozgrzeje, przygotujemy chleb. Bochenek białego chleba (jeśli jest lekko czerstwy, jeszcze lepiej) należy pokroić w plastry o grubości 1 cm, wlać olej roślinny na patelnię, a po podgrzaniu przystępujemy do przygotowania naszych klasycznych francuskich tostów. Zanurz każdy kawałek chleba w mieszance jajecznej, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.
klasyczne francuskie tosty są gotowe. Pozostaje tylko podać ten przysmak na stole. Ułóż dwa tosty na talerzu i polej miodem. Obok ułóż swoje ulubione owoce pokrojone na małe kawałki. Dżem lub bita śmietana dobrze sprawdzą się również na tostach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g