francuskie tosty ze śmietaną i miodem

francuskie tosty będą w stanie naładować cały dzień! Czas gotowania 20 min. Niedawno odkryłem, że ulubioną ucztą, którą czasami rozpieszczam rodzinę na śniadanie, są te same przysłowiowe francuskie tosty. Złote kromki chleba smażone w jajku jak nic innego nadaje się na dobry początek dnia. Ale przygotowanie ich jest takie proste. Więc podzielę się z Wami tym prostym przepisem kulinarnym.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 53 % 24 g
węglowodany 33 % 15 g
330 kcal
IG: 13 / 7 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

na początek przygotujemy mieszankę jajeczną, w której następnie zanurzymy tosty. Aby to zrobić, rozbij jajka w głębokiej misce. Następnie dodaj śmietanę i cukier puder. Wystarczą dwie łyżki stołowe, ale dla tych, którzy kochają słodsze, nie możesz być skąpy. Cukier puder można zastąpić zwykłym cukrem. Najprawdopodobniej kryształy cukru nadal kwitną w mieszance jajecznej lub rozpuszczają się już podczas gotowania. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką lub mikserem.
umieść patelnię na średnim ogniu. W międzyczasie się rozgrzeje, przygotujemy chleb. Bochenek białego chleba (jeśli jest lekko czerstwy, jeszcze lepiej) należy pokroić w plastry o grubości 1 cm, wlać olej roślinny na patelnię, a po podgrzaniu przystępujemy do przygotowania naszych klasycznych francuskich tostów. Zanurz każdy kawałek chleba w mieszance jajecznej, a następnie smaż z obu stron na złoty kolor.
klasyczne francuskie tosty są gotowe. Pozostaje tylko podać ten przysmak na stole. Ułóż dwa tosty na talerzu i polej miodem. Obok ułóż swoje ulubione owoce pokrojone na małe kawałki. Dżem lub bita śmietana dobrze sprawdzą się również na tostach.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy