szaszłyki wieprzowe marynowane w cebuli i majonezie

delikatny i soczysty kebab przygotowany według prostego przepisu! Ten aromatyczny i delikatny kebab w prostej i niedrogiej marynacie będzie twoim ulubionym w sezonie piknikowym. Czas marynowania jest bardzo krótki, a mięso po prostu rozpływa się w ustach!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Oczywiście lepiej jest wziąć mięso na parze. Przekonaj się, które części najbardziej Ci się podobają. Oczywiście szyjka wieprzowa jest idealna do kebabu-zawiera smugi tłuszczu, a kebab nie będzie suchy. Mam boczek wieprzowy-Lubię mięso grubsze i grubsze. Majonez jest oczywiście najlepszy w domu-własnego przygotowania. Majonez kupiony w sklepie wcale nie jest dobry dla organizmu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, pokrój na średnie kawałki. Nie zmniejszaj, w przeciwnym razie Kebab okaże się suchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W dużym pojemniku do marynowania włóż pokrojone mięso, a następnie cebulę. Pamiętaj wszystko rękami, aby cebula dała sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić mięso. W tym momencie możesz dodać ulubione zioła i przyprawy do marynaty. Ktoś lubi czosnek i ziele angielskie, a ktoś bardziej aromatyczną opcją jest tymianek i rozmaryn. A może lubisz chmiel-suneli lub wędzoną paprykę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez. Oczywiście, jeśli chcesz, możesz zastąpić majonez śmietaną lub jogurtem, a nawet kefirem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj i pozwól kebabowi zaparzyć. Czas marynowania od 2 godzin do 2 dni. Mięso i cebula powinny dać obfity sok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal Drewno. Priorytetem podczas smażenia grilla jest oczywiście drewno brzozowe-dzięki nim mięso jest bardziej aromatyczne. Poczekaj, aż ogień ustąpi i pozostaną gorące węgle. Nawiasem mówiąc, możesz użyć węgla fabrycznego i po prostu rozgrzać węgle sklepowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szaszłyki należy również dobrze umyć, a następnie kalcynować bezpośrednio na grillu. Nawlecz kawałki mięsa na szaszłyki i gotuj na grillu. Pamiętaj, aby obracać wystarczająco często, aby mięso się nie przypaliło. Ponadto, jeśli masz mocno tłuste mięso, kapiący z niego tłuszcz może spowodować ponowne zapalenie się płomienia. Uważaj na to!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj szaszłyki bezpośrednio na szaszłykach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lub możesz ułożyć kawałki smażonego mięsa na dużym talerzu lub talerzu. Smacznego!

podawaj szaszłyki na gorąco ze świeżymi warzywami sezonowymi lub ze świeżymi sałatkami warzywnymi i ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy