ryba z chlebem i kapustą

kapusta jest świetna do mięsa, a z rybą na pewno polizasz palce! Wynik Ryba z kapustą jest w rzeczywistości opcją gotowania gołąbków, ale zamiast mięsa ryba jest zawijana w kapustę.
jakalkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
103 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

bardzo podoba mi się ten przepis na gotowanie ryby z kapustą. Głównie dlatego, że nie jest tak banalny jak mięso z kapustą.
możesz wziąć dowolną białą rybę. Moim zdaniem najsmaczniejsze są sandacze, okonie i plamiaki.
oczyść rybę z płetw i wnętrzności, odetnij głowę, odetnij szkielet.
z filetów rybnych robimy mięso mielone. Używam do tego robota kuchennego, ale można też użyć zwykłej maszynki do mięsa.
kromki białego chleba moczyć w wodzie.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym.
wymieszaj mieloną rybę, cebulę i wyciśnięty kleik chlebowy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
gotujemy kapustę i rozkładamy na liście.
Wytnij najgrubsze łodygi z liścia kapusty lub pokonaj je młotkiem.
owinąć mieloną rybę w liść kapusty, a następnie lekko usmażyć na patelni w oleju roślinnym.
włóż gołąbki do rondla, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu na kuchence lub w piekarniku.
możesz zrobić sos z rybą z kapustą. Aby to zrobić, posiekaj czosnek i wymieszaj go ze stu gramami oleju roślinnego.
gotowe danie podajemy na stole, polewając sosem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy