skład / składniki
metoda gotowania
bardzo podoba mi się ten przepis na gotowanie ryby z kapustą. Głównie dlatego, że nie jest tak banalny jak mięso z kapustą.
możesz wziąć dowolną białą rybę. Moim zdaniem najsmaczniejsze są sandacze, okonie i plamiaki.
oczyść rybę z płetw i wnętrzności, odetnij głowę, odetnij szkielet.
z filetów rybnych robimy mięso mielone. Używam do tego robota kuchennego, ale można też użyć zwykłej maszynki do mięsa.
kromki białego chleba moczyć w wodzie.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym.
wymieszaj mieloną rybę, cebulę i wyciśnięty kleik chlebowy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
gotujemy kapustę i rozkładamy na liście.
Wytnij najgrubsze łodygi z liścia kapusty lub pokonaj je młotkiem.
owinąć mieloną rybę w liść kapusty, a następnie lekko usmażyć na patelni w oleju roślinnym.
włóż gołąbki do rondla, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu na kuchence lub w piekarniku.
możesz zrobić sos z rybą z kapustą. Aby to zrobić, posiekaj czosnek i wymieszaj go ze stu gramami oleju roślinnego.
gotowe danie podajemy na stole, polewając sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g