chyczyna Bałkarska z serem ziemniaczanym

Przygotuj cienkie tortille ze słonym nadzieniem na obiad! Wczoraj na obiad mieliśmy bałkarskie chychiny. Uwielbiam keczup i śmietanę, a dzieci jedzą z ulubionym sosem, podczas gdy mój mąż woli coś ostrego. Z każdym dodatkiem te tortille są dobre!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 54 % 22 g
225 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotowanie nadzienia:
- obierz ziemniaki, umyj, pokrój na duże kawałki i gotuj do miękkości. Gotowe ziemniaki ugniatamy w puree;
- zetrzyj ser i wyślij do ziemniaków;
- drobno posiekaj zieloną cebulę, dodaj tam;
- dopraw nadzienie solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj - jest gotowe.

teraz musisz zagnieść ciasto:
- wlej kefir do miski, dodaj sodę, odstaw na 5 minut;
- wlej wodę, sól i dodaj mąkę w częściach, dobrze ugniataj. Ciasto powinno być miękkie i giętkie. Przykryj ciasto czystą serwetką i pozostaw do wyrośnięcia (25-35 minut).

wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 7 równych części, ugniatamy każdą, nadając kształt tortilli. Rozłóż nadzienie na środku, podnieś krawędzie ciasta i uformuj "torbę", którą następnie będziesz musiał przekształcić w ciasto za pomocą wałka do ciasta (możesz to zrobić rękami). Nadziewane ciasto powinno być cienkie, o grubości około 3-5 mm.

smażyć chychiny pod zamkniętą pokrywką po obu stronach,aż powstanie złoty kolor.

gotowe chychiny smarujemy roztopionym masłem.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy