placki z kapusty na kefirze w oleju

pyszne smażone placki z kapustą! Ciasto bez drożdży-spróbuj! Jakoś nie dogaduję się z ciastem drożdżowym, ale moja mama nauczyła mnie gotować ciasta na kefirze. I okazują się bardzo smaczne-zwłaszcza smażone. A nadzienie z kapustą jest ulubionym, dlatego w przepisie mówię o tym. Ogólnie rzecz biorąc, możesz wybrać dowolne nadzienie, w tym słodkie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 53 % 26 g
węglowodany 39 % 19 g
316 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Wlej kefir do miski, włóż do niej sodę, sól i cukier. Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
2. Rozbij jajka w osobnym pojemniku, dodaj do nich olej roślinny, ubij.
3. Wlej mieszankę jajeczno-olejową do kefiru, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, w małych porcjach wprowadź ją do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Powinien być miękki i nieprzylepny.
5. Do nadzienia posiekaj cebulę i kapustę.
6. Na patelni rozgrzać olej roślinny, włożyć cebulę, smażyć na złoty kolor, a następnie dodać kapustę, wymieszać, dusić prawie do miękkości. Jeśli kapusta nie jest bardzo soczysta, możesz dodać trochę mleka. Sól, pieprz.
7. Podziel ciasto na pół, a następnie każdą połowę na mniejsze części i zwiń je w bułki-około 12 sztuk.
8. Rozwałkuj każdą bułkę, umieść nadzienie na środku, ściśnij krawędzie, tworząc ciasto.
9. Powtórz z drugą połową ciasta.
10. Smażyć placki w oleju roślinnym z obu stron, aż będą ugotowane i rumiane, chrupiąca smażona skorupa.
11. Umieść gotowe placki na papierowych serwetkach, aby wchłonął się w nich nadmiar oleju.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy