skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, włóż do niej sodę, sól i cukier. Wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
2. Rozbij jajka w osobnym pojemniku, dodaj do nich olej roślinny, ubij.
3. Wlej mieszankę jajeczno-olejową do kefiru, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę, w małych porcjach wprowadź ją do pozostałych składników, zagniatając ciasto. Powinien być miękki i nieprzylepny.
5. Do nadzienia posiekaj cebulę i kapustę.
6. Na patelni rozgrzać olej roślinny, włożyć cebulę, smażyć na złoty kolor, a następnie dodać kapustę, wymieszać, dusić prawie do miękkości. Jeśli kapusta nie jest bardzo soczysta, możesz dodać trochę mleka. Sól, pieprz.
7. Podziel ciasto na pół, a następnie każdą połowę na mniejsze części i zwiń je w bułki-około 12 sztuk.
8. Rozwałkuj każdą bułkę, umieść nadzienie na środku, ściśnij krawędzie, tworząc ciasto.
9. Powtórz z drugą połową ciasta.
10. Smażyć placki w oleju roślinnym z obu stron, aż będą ugotowane i rumiane, chrupiąca smażona skorupa.
11. Umieść gotowe placki na papierowych serwetkach, aby wchłonął się w nich nadmiar oleju.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g