omlet białkowy na mleku z ziołami na patelni

cudownie delikatny, rozpływający się w ustach omlet ze świeżymi ziołami. Omlet białkowy okazuje się bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Można go nie tylko smażyć, ale także gotować w podwójnym bojlerze lub w piekarniku. Z czasem okaże się trochę dłużej, ale wtedy będzie jeszcze bardziej przydatny. Czasami pojawia się pytanie, gdzie umieścić białka? Przychodzi mi na myśl tylko beza, ale jej przygotowanie zajmuje dużo czasu, ale co zrobić, jeśli nie ma czasu? Proponuję przygotować bardzo lekkie, ale bardzo smaczne i delikatne danie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 67 % 16 g
węglowodany 4 % 1 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

przygotowanie omletu zajmie nam bardzo mało czasu. Najpierw umyj, osusz i pokrój warzywa. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij trzepaczką lub mikserem na lekką pianę. Dodaj warzywa, zmielony czarny pieprz i mleko do białek, wszystko delikatnie i szybko wymieszaj. Smażyć na patelni rozgrzanej olejem roślinnym przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy