skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jak gotować mięso mielone? Używam mieszanej mielonej wieprzowiny i wołowiny. Możesz zrobić tylko wieprzowinę, jedną wołowinę lub filet z kurczaka. Umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w małe plasterki. Przekręć przez maszynę do mięsa. Sól i pieprz do smaku. Jeśli mięso nie jest wcale tłuste, przekręć nim mały kawałek tłuszczu.
Krok 2:
Obierz cebulę. Pokrój w drobną kostkę. Aby cebula nie podrażniała błony śluzowej oczu podczas krojenia, umyj ją, a także nóż zimną wodą. Wlej na patelnię rafinowany olej roślinny (o wysokim stopniu dymienia). Rozgrzać. Jak sprawdzić, czy olej wystarczająco się rozgrzał? Opuść do niego drewnianą szpatułkę, jeśli wokół zgromadzą się bąbelki, możesz usmażyć cebulę. Smażyć, ciągle mieszając, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 3:
Wyślij mięso mielone do cebuli. Dobrze wymieszaj, rozbijając grudki szpatułką. Piecz do miękkości na umiarkowanym ogniu (około 20 minut).
Krok 4:
5 minut przed gotowaniem sól do smaku.
Krok 5:
I jeden sekret. Dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany (dowolnej zawartości tłuszczu) do mielonego mięsa. Wymieszać. Nadzienie będzie jeszcze delikatniejsze, bardziej miękkie i aromatyczne. Gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień.
Krok 6:
Zrób ciasto naleśnikowe. W głębokiej misce ubij jajka. Wskazane jest stosowanie wybranych jaj z jasnym pomarańczowym żółtkiem, aby naleśniki miały piękny żółty kolor. Dodaj szczyptę soli i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 7:
Jeśli lubisz słodkie naleśniki, dodaj jedną łyżkę cukru. Ale to nie jest konieczne.
Krok 8:
Wlej mleko (temperatura pokojowa) i dobrze wymieszaj masę trzepaczką.
Krok 9:
Pamiętaj, aby przesączyć mąkę, aby nasycić ją tlenem. Ponieważ jego właściwości są różne, ilość można zmienić w górę lub w dół. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji ciasta. Gęstość powinna przypominać domową śmietanę.
Krok 10:
Na koniec wlej 2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 11:
Aby zapobiec tworzeniu się grudek, mąkę należy dodać do płynnej mieszanki, a nie odwrotnie. Wtedy ciasto będzie gładkie i jednorodne. Odstaw na 10 minut i odpocznij. W tym czasie gluten będzie się wyróżniał. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
Krok 12:
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię naleśnikową, ale zrobi to również żeliwna. Przed upieczeniem pierwszego naleśnika lekko posmaruj spód olejem roślinnym i podgrzej (następnie nie dodawaj oleju, jest w wystarczającej ilości w cieście). Wlać chochlę do ciasta (około 0,5 chochli). Rozłóż ciasto na patelni i upiecz naleśnik. Naleśniki piecze się szybko, więc kontroluj proces i nie odchodź daleko.
Krok 13:
Gdy naleśnik od spodu stwardnieje, odwróć go na drugą stronę i smaż na złoty kolor (około 2-3 sekund). Nie smaż, aż się zarumienią, ponieważ będziemy je smażyć przed podaniem. Sprawdź, czy naleśnik okazał się zbyt gruby, wlej trochę więcej mleka, a jeśli jest zbyt cienki i rozdarty, dodaj 1-2 łyżki.l mąka.
Krok 14:
Ułóż gotowe naleśniki ze zjeżdżalnią jeden na drugim.
Krok 15:
Gdy naleśniki są jeszcze ciepłe, zacznij je nadziewać. Połóż 2 łyżki na krawędzi naleśnika.l mielone mięso.
Krok 16:
Zawiń jedną stronę…
Krok 17:
Zawiń krawędzie po obu stronach, aby farsz nie wypadł.
Krok 18:
Rzuć rolkę. Zawiń w ten sposób wszystkie inne naleśniki i ułóż je na talerzu.
Krok 19:
Oto takie słodkie i schludne naleśniki (patrz zdjęcie).
Krok 20:
Przed użyciem naleśniki smażyć z obu stron na niewielkiej ilości masła (najlepiej roztopionego) pod przykryciem, aż się zarumienią. W ten sposób będą jeszcze smaczniejsze.
Krok 21:
Podawaj na gorąco ze świeżymi warzywami, ziołami, sałatkami, kwaśną śmietaną lub odpowiednimi sosami.
Krok 22:
Smacznego! Pozostałe naleśniki można złożyć w pojemniku i wysłać do lodówki lub zamrozić w celu dłuższego przechowywania.
jeśli chcesz, możesz dodać drobno posiekane jajka lub wcześniej ugotowany ryż, smażone pieczarki do mięsa mielonego, a dla jaśniejszego smaku dodaj posiekany koperek. Z cebulą można smażyć grubo startą małą marchewkę do miękkości. Jeszcze jedna opcja. Wymieszaj nadzienie mięsne z startym twardym serem (około 50 g). Z dodatkowych przypraw odpowiednie są gałka muszkatołowa, mielona kolendra (szczypta), papryka chili (na czubku noża) lub możesz dodać gotowe przyprawy przeznaczone do mięsa (około 1 herbaty. l.).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości przeczytaj ten artykuł
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g