skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić naleśniki, potrzebujemy kefiru, mąki, jajka, masła, proszku do pieczenia, cukru i szczypty soli.
Krok 2:
Na początek ubij jajko w misce i dodaj cukier.
Krok 3:
Wszystko dobrze ubij trzepaczką i dodaj kefir.
Krok 4:
Do powstałej mieszanki dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Następnie dodaj stopione masło.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto jest gotowe.
Krok 7:
Teraz nie wkładamy dużo masła na rozgrzaną patelnię i wylewamy trochę ciasta, tworząc Pancake.
Krok 8:
Smaż Pancake na maśle, aż będzie musujący. W czasie jest to około 1-2 minuty.
Krok 9:
Następnie odwróć i smaż przez kolejne 30 sekund, aż uzyskasz złoty odcień.
Krok 10:
Połóż naleśniki na talerzu i polej kwaśną śmietaną na wierzchu. Możesz polać wszystko miodem i karmelem, możesz także dodać jagody, orzechy lub suszone owoce. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g