placki z cukinii i ziemniaków

Łatwy w przygotowaniu i zapewniony przez długi czas sytości ☺️. Przepis przyciągnie uwagę osób, które monitorują swoją sylwetkę, starannie obliczają codzienną dietę. Ja osobiście ciągle uważam kbju za Dania, więc dla mnie niezwykle ważne jest, aby danie było zdrowe, pożywne i zrównoważone.
Julia DerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 74 % 14 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pocieramy cukinię na grubej tarce, jeśli jest dużo soku, lekko wyciśnij startą cukinię i odcedź sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie natrzyj surowe ziemniaki i dodaj do cukinii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, sól i czarny pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po wsyp mąkę i łyżką zagnieść ciasto. Rozłóż łyżkę stołową na rozgrzanej patelni nasmarowanej kroplą oleju roślinnego (używam nieprzywierającej patelni, co pomaga zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować użycie oleju roślinnego, a jeśli dodam olej, to rozsmaruję cienką warstwę silikonowego pędzla na powierzchni patelni) smażyć z obu stron pod pokrywką. Z każdej strony 5-10 minut na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Placki są gotowe. Podawać z kwaśną śmietaną lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

wszyscy wiedzą o istnieniu naleśników, zwłaszcza ich ogromnej liczby. Teraz proponuję zapoznać się z przepisem na odmianę warzywną Dania - placki z cukinii i ziemniaków lub możesz zastąpić cukinię cukinią, jestem pewien, że smak nie będzie gorszy, a nawet prawdopodobnie lepszy. Nie bój się eksperymentować, sam na początku nie byłem pewien, czy ziemniaki będą smaczne w tej kombinacji, że dobrze się ugotują, chociaż jest danie "placki ziemniaczane", ale próba nie jest torturą i zdecydowałem się na przygotowanie takich naleśników po raz pierwszy w życiu. Cała moja rodzina - Moje dziecko i mąż-chętnie jedli na śniadanie. Dziecko jadło po prostu ze śmietaną, ale mąż chciał dodać więcej ostrości do naczynia i poprosił o wyciśnięcie czosnku na naleśniki. Możesz również dodać warzywa do potrawy, co nada jej świeżość i przyjemny zielony kolor. Eksperymentuj z odmianami mąki, ponieważ wtedy danie będzie lśniło nowymi kolorami. Czekam na Wasze komentarze, pytania i ewentualnie zalecenia dotyczące przygotowania tego przepisu. Dziękuję za wybranie mojego przepisu ☺️

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy