pieczarki w śmietanie z cebulą pod serem zapiekane

bardzo smaczne, pożywne danie pasuje na każdą okazję! Grzyby w śmietanie to uniwersalny przepis, do którego nadają się absolutnie wszystkie grzyby, a jeśli nadal pieczesz je w piekarniku i uzupełniasz serem, otrzymasz bardzo smaczne pachnące i zdrowe danie!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 19 % 3 g
101 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Najważniejsze są tu oczywiście grzyby. Absolutnie każdy zrobi-te, które masz na stanie: pieczarki, borowiki, kurki, boczniaki, świeże, mrożone, a nawet namoczone grzyby w puszkach. Mam mrożone świnie, które zostały mi z sezonu grzybowego (wcześniej ugotowane w słonej wodzie)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj grzyby do smażonej cebuli, smaż przez 5-7 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia grzybów trzy sery

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby Solim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Perchim

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, wymieszaj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Mieszaj i podgrzewaj przez 3-4 minuty

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Grzyby w śmietanie przenosimy do naczynia do pieczenia

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nasze grzyby są gotowe

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem posiekaj natkę pietruszki lub koperek

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp świeżymi ziołami nasze danie i ułóż na talerzach

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bardzo smaczne, sycące i pożywne nawet bez mięsa!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy