skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, cukier, masło, mleko, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 2:
Białka ze szczyptą soli ubić blenderem na stabilne szczyty
Krok 3:
Delikatnie dodaj białka do powstałej masy i wymieszaj od góry do dołu. Ciasto powinno uzyskać średnią konsystencję.
Krok 4:
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni
Krok 5:
Opcjonalnie można umieścić czekoladę cukierniczą podczas smażenia. Smaż z jednej strony przez 1-2 minuty. Druga strona smaży się szybciej.
Krok 6:
Udekoruj jak nakazuje Twoja fantazja!!! Miłego oglądania i apetytu!!
amerykańskie naleśniki to odpowiednik rosyjskich naleśników, bardziej podobnych do naszych naleśników, tylko trochę grubszych. Mają średnicę mniejszą niż naleśniki, ale większą niż naleśniki, klasycznie gotują je na mleku
ponieważ okazało się, że nawet tak prosty przepis może się nie udać, oto kilka powodów, dla których tak się stało:
1) żywność musi być świeża. Może zawieść proszek do pieczenia, jeśli jest stary.
2) musisz mieszać dokładnie, aż mokre i suche składniki połączą się i to wszystko. Jeśli przesadzisz, a mąka zacznie rozwijać gluten, skończysz z gumowymi naleśnikami, a nie puszystymi naleśnikami.
3) ciasto Pancake nie wytrzymuje oczekiwania - ani noc, ani nawet godzina nie przyniosą mu korzyści. Wróćmy do punktu pierwszego - proszek do pieczenia zacznie reagować, gdy tylko wejdzie w kontakt z wilgotnym środowiskiem. Im dłużej będziesz czekać, tym mniej będzie miał siły, aby ciasto było puszyste i lekkie.
4) amerykańskie naleśniki oznaczają delikatną, równą skórkę, która nie wymaga smażenia
5) jeśli dodasz żel lub barwnik w proszku, otrzymasz kolorowe naleśniki, dzieci to pokochają.
szczerze mówiąc, podczas pieczenia naleśników, podgrzewania czajnika i parzenia herbaty, więc do gorącej porannej herbaty jemy gorące i pyszne naleśniki:) dobrze jest dodać do nich jagody, orzechy, polać różnymi syropami i słodkimi sosami, rozpuszczoną czekoladą, skondensowanym mlekiem lub miodem. Bardzo lubię je z sosem żurawinowym
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g