proste i niesamowicie smaczne. Pankejki dla całej rodziny

pyszne naleśniki na mleku - szybkie, satysfakcjonujące śniadanie. Pyszne naleśniki na mleku-szybkie, obfite śniadanie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wszystkie składniki są w lodówce każdej gospodyni
PrigotovsamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 70 % 35 g
241 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, cukier, masło, mleko, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka ze szczyptą soli ubić blenderem na stabilne szczyty

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie dodaj białka do powstałej masy i wymieszaj od góry do dołu. Ciasto powinno uzyskać średnią konsystencję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opcjonalnie można umieścić czekoladę cukierniczą podczas smażenia. Smaż z jednej strony przez 1-2 minuty. Druga strona smaży się szybciej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Udekoruj jak nakazuje Twoja fantazja!!! Miłego oglądania i apetytu!!

amerykańskie naleśniki to odpowiednik rosyjskich naleśników, bardziej podobnych do naszych naleśników, tylko trochę grubszych. Mają średnicę mniejszą niż naleśniki, ale większą niż naleśniki, klasycznie gotują je na mleku

ponieważ okazało się, że nawet tak prosty przepis może się nie udać, oto kilka powodów, dla których tak się stało:
1) żywność musi być świeża. Może zawieść proszek do pieczenia, jeśli jest stary.

2) musisz mieszać dokładnie, aż mokre i suche składniki połączą się i to wszystko. Jeśli przesadzisz, a mąka zacznie rozwijać gluten, skończysz z gumowymi naleśnikami, a nie puszystymi naleśnikami.

3) ciasto Pancake nie wytrzymuje oczekiwania - ani noc, ani nawet godzina nie przyniosą mu korzyści. Wróćmy do punktu pierwszego - proszek do pieczenia zacznie reagować, gdy tylko wejdzie w kontakt z wilgotnym środowiskiem. Im dłużej będziesz czekać, tym mniej będzie miał siły, aby ciasto było puszyste i lekkie.

4) amerykańskie naleśniki oznaczają delikatną, równą skórkę, która nie wymaga smażenia

5) jeśli dodasz żel lub barwnik w proszku, otrzymasz kolorowe naleśniki, dzieci to pokochają.

szczerze mówiąc, podczas pieczenia naleśników, podgrzewania czajnika i parzenia herbaty, więc do gorącej porannej herbaty jemy gorące i pyszne naleśniki:) dobrze jest dodać do nich jagody, orzechy, polać różnymi syropami i słodkimi sosami, rozpuszczoną czekoladą, skondensowanym mlekiem lub miodem. Bardzo lubię je z sosem żurawinowym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy