skład / składniki
metoda gotowania
filet z kurczaka smalec i drobno posiekaj cebulę lepiej nie używać maszynki do mięsa!
nawiasem mówiąc, filet z kurczaka i smalec można zastąpić mieszanką wołowiny i wieprzowiny-to klasyk.
a ja ogólnie czasami lubię z jagnięciną i wieprzowiną. Jak to zrobić, wybierz sam.
drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z kurczakiem. Sól, pieprz, dodaj ulubione przyprawy, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
oczyść jelita wieprzowe, ubij w nim kurczaka z przyprawami. Można to zrobić za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa. Każda kiełbasa powinna być mała, porcjowana.
przed smażeniem kiełbasy są wiązane grubą nicią, uzyskuje się je jak podkowy, a następnie należy je zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjąć i powiesić, aby trochę wyschnąć
więc się nie rozpadną.
cóż, a następnie usmaż na patelni lub na czymś innym.
tak, interesujący punkt zwykle zaleca się przebicie osłonki igłą, aby nasze pyszne nie pękły podczas smażenia. Chociaż doświadczone gospodynie domowe nie przebijają skorupy, ponieważ w przeciwnym razie sok wypływa z kupatu, smażąc go na małym ogniu.
smażone kupaty bardzo dobrze komponują się z kwaśnym sosem, takim jak gruziński tkemali. No i oczywiście gruzińskie wino))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g