kupaty w jelitach ze smalcem na patelni

soczyste rumiane kupaty smażone na patelni, mmmm, pyszne! Nie przegapisz)
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 10 % 3 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

filet z kurczaka smalec i drobno posiekaj cebulę lepiej nie używać maszynki do mięsa!
nawiasem mówiąc, filet z kurczaka i smalec można zastąpić mieszanką wołowiny i wieprzowiny-to klasyk.
a ja ogólnie czasami lubię z jagnięciną i wieprzowiną. Jak to zrobić, wybierz sam.

drobno posiekaj czosnek i wymieszaj z kurczakiem. Sól, pieprz, dodaj ulubione przyprawy, wymieszaj i odstaw na 20 minut.

oczyść jelita wieprzowe, ubij w nim kurczaka z przyprawami. Można to zrobić za pomocą specjalnej dyszy do maszynki do mięsa. Każda kiełbasa powinna być mała, porcjowana.

przed smażeniem kiełbasy są wiązane grubą nicią, uzyskuje się je jak podkowy, a następnie należy je zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjąć i powiesić, aby trochę wyschnąć
więc się nie rozpadną.

cóż, a następnie usmaż na patelni lub na czymś innym.

tak, interesujący punkt zwykle zaleca się przebicie osłonki igłą, aby nasze pyszne nie pękły podczas smażenia. Chociaż doświadczone gospodynie domowe nie przebijają skorupy, ponieważ w przeciwnym razie sok wypływa z kupatu, smażąc go na małym ogniu.

smażone kupaty bardzo dobrze komponują się z kwaśnym sosem, takim jak gruziński tkemali. No i oczywiście gruzińskie wino))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy