puszyste naleśniki z kwaśną śmietaną z sodą

z takim przepisem przygotujesz najsmaczniejsze naleśniki! Domowe wypieki takiego planu nadają się na śniadanie, gdy chcesz zacząć dzień od czegoś pysznego. Jako napój do takich naleśników nadaje się czarna lub zielona herbata z cytryną, kakao z mlekiem, kefir, sfermentowane mleko, kompot, galaretka itp.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 71 % 39 g
263 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie żywności z listy. Ciasto zrobimy na śmietanie, a nie na kefirze, jak wielu jest bardziej znanych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej śmietanę do głębokiej miski. Dodaj sodę i poczekaj, aż zgaśnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do śmietany i ubij wszystko dobrze trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na osobnym talerzu wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i cukier. Jeśli nie lubisz słodkich naleśników, dodaj mniej cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszankę mąki do śmietany i zagniataj ciasto przypominające gęstą śmietanę. Ciasto odstawiamy na chwilę i odpoczywamy. Nie musisz go ugniatać przed smażeniem naleśników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Robimy średni ogień. Zbieramy ciasto łyżką i rozprowadzamy je na patelni w kształcie schludnych ciast. W tym celu można użyć specjalnej formy silikonowej z okrągłymi otworami. W nim naleśniki są tego samego rozmiaru, jednego kształtu, wszystkie jeden do jednego jako wybór - idealnie okrągłe, z gładkimi krawędziami. Smażyć naleśniki z obu stron, aż się zrumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz wiesz, jak zrobić bujne naleśniki na kwaśnej śmietanie. Jeśli zrobisz to dobrze, otrzymasz luźne i przewiewne naleśniki o niesamowitym smaku. Można je podawać ze śmietaną, jogurtem, skondensowanym mlekiem, dżemem (truskawkowym, malinowym, morelowym, wiśniowym itp.) lub dżemem (jabłkowym, śliwkowym itp.).

naleśniki to oryginalne rosyjskie danie, które w ciągu wielowiekowej historii z jedzenia zwykłych ludzi zamieniło się w przysmak szlachty, a następnie w rosyjską wersję amerykańskiego fast foodu. To danie z miłością karmiło wnuki więcej niż jedno pokolenie troskliwych rosyjskich babć. Teraz to danie jest bardzo odpowiednie jako smaczny i satysfakcjonujący posiłek na śniadanie lub lunch. Wybierz śmietanę o zawartości tłuszczu od 20%, Nie mniej, wtedy na pewno dostaniesz ciasto na najwyższym poziomie, a wynik cię nie zawiedzie. Jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy