skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie żywności z listy. Ciasto zrobimy na śmietanie, a nie na kefirze, jak wielu jest bardziej znanych.
Krok 2:
Wlej śmietanę do głębokiej miski. Dodaj sodę i poczekaj, aż zgaśnie.
Krok 3:
Wbij jajka do śmietany i ubij wszystko dobrze trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Na osobnym talerzu wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i cukier. Jeśli nie lubisz słodkich naleśników, dodaj mniej cukru.
Krok 5:
Dodaj mieszankę mąki do śmietany i zagniataj ciasto przypominające gęstą śmietanę. Ciasto odstawiamy na chwilę i odpoczywamy. Nie musisz go ugniatać przed smażeniem naleśników.
Krok 6:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzej. Robimy średni ogień. Zbieramy ciasto łyżką i rozprowadzamy je na patelni w kształcie schludnych ciast. W tym celu można użyć specjalnej formy silikonowej z okrągłymi otworami. W nim naleśniki są tego samego rozmiaru, jednego kształtu, wszystkie jeden do jednego jako wybór - idealnie okrągłe, z gładkimi krawędziami. Smażyć naleśniki z obu stron, aż się zrumienią.
Krok 7:
Teraz wiesz, jak zrobić bujne naleśniki na kwaśnej śmietanie. Jeśli zrobisz to dobrze, otrzymasz luźne i przewiewne naleśniki o niesamowitym smaku. Można je podawać ze śmietaną, jogurtem, skondensowanym mlekiem, dżemem (truskawkowym, malinowym, morelowym, wiśniowym itp.) lub dżemem (jabłkowym, śliwkowym itp.).
naleśniki to oryginalne rosyjskie danie, które w ciągu wielowiekowej historii z jedzenia zwykłych ludzi zamieniło się w przysmak szlachty, a następnie w rosyjską wersję amerykańskiego fast foodu. To danie z miłością karmiło wnuki więcej niż jedno pokolenie troskliwych rosyjskich babć. Teraz to danie jest bardzo odpowiednie jako smaczny i satysfakcjonujący posiłek na śniadanie lub lunch. Wybierz śmietanę o zawartości tłuszczu od 20%, Nie mniej, wtedy na pewno dostaniesz ciasto na najwyższym poziomie, a wynik cię nie zawiedzie. Jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g