skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz niezbędne składniki
Krok 2:
Drożdże suche hodujemy w mleku z cukrem
Krok 3:
Wymieszaj mąkę z solą
Krok 4:
Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
Krok 5:
Do mąki wlewamy masło i mleko z drożdżami i cukrem
Krok 6:
Najpierw zagnieść ciasto łyżką...
Krok 7:
...a potem rękami ciasto jest gładkie, elastyczne i dość lepkie
Krok 8:
Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 9:
Po godzinie ciasto dobrze pasowało
Krok 10:
Podziel na 7 równych części
Krok 11:
Rozciągnij rękami lub zwiń wałkiem do okrągłego ciasta wzdłuż średnicy naszej patelni
Krok 12:
Nożem wykonujemy nacięcia
Krok 13:
Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego na złoty kolor
Krok 14:
Odwróć i usmaż z drugiej strony
Krok 15:
Tortille są gotowe! Smacznego!
jak widać, przygotowanie takich ciast nie będzie trudne, ale okaże się bardzo smaczne!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g