drożdżowe ciastka mleczne

Miękkie, rumiane, świeżo przygotowane tortille... Co może być lepszego? Ciasta zawsze mają miejsce na stole-można je jeść zamiast chleba z pierwszym daniem lub można położyć na jednej połowie dowolne nadzienie-ser, kurczak, mięso, warzywa itp., a następnie złożyć na pół-okaże się a la Burito, stanie się wspaniałym śniadaniem, można je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą do natury! A przygotowanie ich jest dość proste, jeśli w domu jest mąka i mleko
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 58 % 35 g
327 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże suche hodujemy w mleku z cukrem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj mąkę z solą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mąki wlewamy masło i mleko z drożdżami i cukrem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw zagnieść ciasto łyżką...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    ...a potem rękami ciasto jest gładkie, elastyczne i dość lepkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie ciasto dobrze pasowało

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel na 7 równych części

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozciągnij rękami lub zwiń wałkiem do okrągłego ciasta wzdłuż średnicy naszej patelni

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nożem wykonujemy nacięcia

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć na patelni z odrobiną oleju roślinnego na złoty kolor

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tortille są gotowe! Smacznego!

jak widać, przygotowanie takich ciast nie będzie trudne, ale okaże się bardzo smaczne!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy