Japońskie naleśniki suflet

pyszne, delikatne, przewiewne naleśniki na pyszne śniadanie. Delikatne, zwiewne Japońskie suflety pankake składające się tylko z 5 składników. Spróbuj zrobić naleśniki według tego przepisu, na pewno ci się spodoba! :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 59 % 23 g
193 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oddziel białka od żółtek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj żółtka, dodaj mleko i ponownie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do żółtek i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka lekko ubij i dodaj część cukru, ubijaj przez kolejne 30 sekund.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj resztę cukru i ubij białka na twarde szczyty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj ubite białka do żółtek i delikatnie mieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na małym ogniu i posmaruj trochę więcej olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść ciasto na patelni, przykryj i gotuj przez 3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 3 minutach wlej 1 łyżkę wody, przykryj i gotuj przez 1 minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie odwróć naleśniki, dodaj 2 łyżki wody na patelnię, przykryj i gotuj przez 4 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj gotowe naleśniki z kawałkami masła i polej je miodem lub syropem.

Pancake-produkt kulinarny, który jest grubym, bujnym naleśnikiem, który smakuje jak ciasto biszkoptowe. Prawie wcale nie przypominają rosyjskich naleśników. A Japońskie naleśniki jeszcze bardziej różnią się od naszych naleśników. Są tak delikatne i przewiewne, że bardziej przypominają suflet. Miej to na uwadze, przygotowując się do gotowania. Może się okazać, że dostroisz się do naleśników lub naleśników, a skończysz z zupełnie innym daniem!

i nie daj się zwieść małej ilości mąki! Mąka pszenna w niektórych przepisach jest dodawana do minimum lub wcale.

naleśniki powinny być wystarczająco grube-co najmniej 0,5 cm-okrągłe, różowe. Podczas serwowania układa się je w stos, podaje 2-3 sztuki na porcję. Pankejkom mogą towarzyszyć różne dodatki: jagody (jagody, jagody, maliny, truskawki itp.), owoce (banany, jabłka, gruszki), czekolada, różne zboża, miód itp., które są albo zagniatane w cieście, albo podawane osobno.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy