skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oddziel białka od żółtek.
Krok 2:
Wymieszaj żółtka, dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
Krok 3:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do żółtek i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Białka lekko ubij i dodaj część cukru, ubijaj przez kolejne 30 sekund.
Krok 5:
Następnie dodaj resztę cukru i ubij białka na twarde szczyty.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj ubite białka do żółtek i delikatnie mieszaj.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na małym ogniu i posmaruj trochę więcej olejem roślinnym.
Krok 8:
Umieść ciasto na patelni, przykryj i gotuj przez 3 minuty.
Krok 9:
Po 3 minutach wlej 1 łyżkę wody, przykryj i gotuj przez 1 minutę.
Krok 10:
Ostrożnie odwróć naleśniki, dodaj 2 łyżki wody na patelnię, przykryj i gotuj przez 4 minuty.
Krok 11:
Podawaj gotowe naleśniki z kawałkami masła i polej je miodem lub syropem.
Pancake-produkt kulinarny, który jest grubym, bujnym naleśnikiem, który smakuje jak ciasto biszkoptowe. Prawie wcale nie przypominają rosyjskich naleśników. A Japońskie naleśniki jeszcze bardziej różnią się od naszych naleśników. Są tak delikatne i przewiewne, że bardziej przypominają suflet. Miej to na uwadze, przygotowując się do gotowania. Może się okazać, że dostroisz się do naleśników lub naleśników, a skończysz z zupełnie innym daniem!
i nie daj się zwieść małej ilości mąki! Mąka pszenna w niektórych przepisach jest dodawana do minimum lub wcale.
naleśniki powinny być wystarczająco grube-co najmniej 0,5 cm-okrągłe, różowe. Podczas serwowania układa się je w stos, podaje 2-3 sztuki na porcję. Pankejkom mogą towarzyszyć różne dodatki: jagody (jagody, jagody, maliny, truskawki itp.), owoce (banany, jabłka, gruszki), czekolada, różne zboża, miód itp., które są albo zagniatane w cieście, albo podawane osobno.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g