placki wiśniowe bez drożdży na wodzie
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej gorącą wodę (około 60 stopni) do miski, wlej sól, wymieszaj.
2. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj ciasto łyżką.
3. Rozbij jajko na lepką masę, zagniataj elastyczne, elastyczne ciasto. Ciasto zostawiamy na pół godziny "odpocząć".
4. Umyj wiśnie, wrzuć do durszlaka (możesz również użyć mrożonych jagód, po ich rozmrożeniu).
5. Podziel ciasto na porcje, uformuj z nich ciasta, rozłóż jagody na środku każdego ciasta, posyp cukrem, ściśnij krawędzie.
6. Smażyć placki na oleju roślinnym po obu stronach, aż będą piękne rumieniec.
wszystko, możesz spróbować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g