skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki w powolnej kuchence? Odmierz wszystkie potrzebne produkty. Weź suchy twaróg, semolinę - tak małą, jak to możliwe. Nie używam tutaj mąki pszennej. Ale możesz go dodać, zmniejszając objętość semoliny.
Krok 2:
Najpierw posortuj, opłucz i namocz rodzynki w wodzie. Zwykle wlewam wrzącą wodę. Pozostaw rodzynki do pęcznienia i zrób własne ciasto.
Krok 3:
Dokładnie zetrzyj twaróg widelcem w szerokiej i głębokiej misce. To bardzo ważny etap. Staraj się, aby nie pozostały duże grudki. Im lepiej zmiażdżysz twarożek, tym delikatniejsze będą serniki. Dla wierności możesz przetrzeć twaróg przez drobne sito, ale unikam tej procedury. Lub lekko ubij twaróg blenderem.
Krok 4:
Dodaj jajka do twarogu i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj cukier, sól. Dodaj odrobinę waniliny (na czubku noża). Nie przesadzaj, bo danie będzie gorzkie! Zamiast tego możesz umieścić cukier waniliowy, 7-8 gramów. Wymieszać.
Krok 6:
Wlej semolinę do masy twarogowej.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby mieszanina się zaparzyła, a semolina puchła.
Krok 8:
Włącz powolną kuchenkę na tryb smażenie lub pieczenie. Niech się rozgrzeje.
Krok 9:
Namoczone rodzynki odłóż na sito, aby szkło woda. Wysusz rodzynki ręcznikami papierowymi. Dodaj rodzynki do ciasta.
Krok 10:
Dokładnie zagnieść ciasto, równomiernie rozprowadzając rodzynki.
Krok 11:
Wsyp łyżkę semoliny do płaskiego talerza.
Krok 12:
Zwilż ręce wodą. Z ciasta twarogowego uformuj serniki i zwiń każdy w kaszy manny.
Krok 13:
Posmaruj miskę wolnowaru olejem. Przenieś do niego serniki. Zamknij pokrywkę i pozostaw Wolnowar włączony na 7 minut w trybie "smażenia".
Krok 14:
Otwórz pokrywkę, Odwróć serniki na drugą stronę, zamknij pokrywkę i pozostaw na kolejne 7 minut. Pamiętaj, że czas smażenia należy skrócić lub wydłużyć, koncentrując się na powolnej kuchence! Może to być 4 minuty i wszystkie 10-wszystko zależy od mocy.
Krok 15:
Podawaj gotowe serniki ze śmietaną lub dżemem. Preferowana jest śmietana, ponieważ same serniki są dość słodkie. Smacznego.
serniki to nasza ulubiona opcja śniadaniowa. To ten sam środek, kiedy jest smaczny i zdrowy. Nawet syn, który nagle zakochał się w twarogu, z przyjemnością je zjada. Podczas pieczenia serników w powolnej kuchence olej zużywa się 2 razy mniej niż podczas smażenia na patelni, co jest również dużym plusem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g