skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty, weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Lepiej wcześniej oddzielić żółtka od białek i wstawić białka do lodówki do ostygnięcia.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do miski o odpowiednich rozmiarach, aby wzbogacić ją tlenem i uczynić bardziej przewiewną. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i surowe żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
W osobnej misce ubij schłodzone białka za pomocą miksera na wysokich obrotach. Powinieneś dostać bujną pianę.
Krok 4:
Teraz jedną łyżkę stołową dodaj ubite białka do ciasta, mieszając od dołu do góry. Ciasto na oczach zacznie zmieniać strukturę, stanie się lżejsze, przewiewne. Konsystencja będzie podobna do bitej śmietany.
Krok 5:
Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta i łatwo wymieszaj.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na kuchence. Posmaruj go cienką warstwą oleju roślinnego-tylko 1 raz, na pierwszą porcję naleśników. Wlej ciasto na gorącą patelnię łyżką i usmaż naleśniki z obu stron. Kontynuuj smażenie całego ciasta bez oleju. Najlepiej oczywiście zrobić to na nieprzywierającej patelni. Ale zrobi to każda ciężka patelnia.
Krok 7:
Nie zapomnij obrócić naleśników na czas. Naleśniki są bujne, wysokie i absolutnie suche - jak ciasto biszkoptowe.
Krok 8:
Zgodnie z klasycznym przepisem na stół należy je podawać, układając w stos na talerzu i polewając syropem klonowym, miodem lub sosem czekoladowym. Ale możesz dżem, dżem, śmietana. Osobiście uwielbiam je jeść nawet bez podlewania:)))
olej, który dodajemy do ciasta, wystarczy, aby naleśniki nie przypaliły się na żadnej patelni, nawet bez powłoki. Najlepiej smażyć naleśniki od razu, gdy zrobisz ciasto, aby nie miało czasu na osiedlenie się.
No co dziewczyny, obiecałam wrzucić przepis na Amerykańskie Klasyczne Pancake:)
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g