placki ziemniaczane syberyjskie z ziołami

dostępne dla wszystkich szybkie aromatyczne i soczyste danie! Świetny przepis na naleśniki ziemniaczane ze złotą chrupiącą skórką i ziołami, które mile zaskoczą wspaniałym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 44 % 15 g
202 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne placki ziemniaczane w stylu syberyjskim, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wcieramy jeden kilogram obranych i umytych ziemniaków w głęboką miskę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij i pozbądź się nadmiaru soku z ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj koperek i seler do smaku, a następnie dodaj go do miski z startymi ziemniakami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwie pełne łyżki mąki do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj chmiel suneli, mieloną kolendrę i sól do smaku do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij i dodaj dwa jaja kurze do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trzy ząbki czosnku przepuszczone przez prasę do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pięćdziesiąt gramów solonego smalcu na małe kawałki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż posiekany smalec we wspólnej misce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i odstaw przygotowane ciasto na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej patelnię na kuchence z dodanym do niej olejem roślinnym, a następnie rozłóż ugotowane ciasto ziemniaczane na pełnej łyżce stołowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smażyć placki ziemniaczane na patelni na złoty kolor z obu stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ugotowane placki ziemniaczane na odpowiednim talerzu pokrytym serwetką.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Nic nie może być prostsze, szybsze i tańsze niż pyszne, soczyste i rumiane placki ziemniaczane! Przybyli nieproszeni goście, a na szczęście w domu nie ma nic poza zwykłymi ziemniakami? Następnie ugotuj im szybkie, aromatyczne placki ziemniaczane lub znane wszystkim bzdury! Placki ziemniaczane przygotowuje się z startych ziemniaków z dodatkiem soli i jajek, dodaje się również mąkę do wiązania skrobi, cebulę i czosnek do smaku z ziołami. W rzeczywistości będą to placki ziemniaczane, zawsze ze złotą chrupiącą skórką. Placki ziemniaczane uwielbiają Wiele osób, więc ten przepis powinien mieć każda gospodyni domowa. Jedz dla zdrowia i przyjemności! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy