skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piersi z kurczaka z papryką? Najpierw przygotuj wymagane produkty. Mięso, jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej, umyć i dokładnie osuszyć. Umyj i obierz warzywa, nasiona i łodygi. Weź paprykę w różnych kolorach, aby danie wyglądało jaśniej i bardziej apetycznie.
Krok 2:
W razie potrzeby oddziel filet z kurczaka od Kości (możesz od razu kupić filety bez pestek). Usuń skórę.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka w kostkę.
Krok 4:
Przenieś mięso do miski i posyp Curry. Posolić. Popieprzyć. Wymieszaj i pozostaw na co najmniej 10 minut.
Krok 5:
Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Paprykę pokroić w paski. Mam go w dwóch kolorach, czerwonym i żółtym. Możesz wziąć pomarańczowy, zielony.
Krok 7:
Wyciśnij sok ze świeżej pomarańczy. Możesz zastąpić go sokiem w słoiku tylko wtedy, gdy jest bez cukru.
Krok 8:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Podsmaż cebulę, aż lekko zmieni kolor. Pieczę przez około pięć minut.
Krok 9:
Dodaj filety z kurczaka na patelnię. Smaż przez 3-5 minut, mieszając.
Krok 10:
Wlej sok pomarańczowy do kurczaka. Zacznij dusić mięso, mieszając, na małym ogniu. Zajmie to co najmniej 15 minut.
Krok 11:
Dodaj posiekaną paprykę na patelnię.
Krok 12:
I wymieszaj. Gotuj danie, aż będzie ugotowane i według własnych upodobań. Jeśli chcesz rumiane mięso, pozwól kurczakowi dobrze się usmażyć, a dopiero potem dodaj pieprz. Jeśli chcesz trochę sosu, wlej przegotowaną wodę. Aby uzyskać smak, 5 minut przed końcem gotowania włóż posiekany czosnek do naczynia.
Krok 13:
Gotowe! Gotową pierś z kurczaka z papryką można ozdobić ziołami i podawać.
łatwość przygotowania, pierś z kurczaka, papryka, pomarańcza, wszystko świetnie się łączy!
nie bardzo lubię pierś z kurczaka, ponieważ jest sucha jak na mój gust. Jednak pierś z kurczaka z papryką-danie jest dość smaczne, a suchość piersi znika.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g