pierś z kurczaka z pomarańczami i papryką

uniwersalne danie na każdą okazję! Pierś z kurczaka z papryką jest łatwa w przygotowaniu i bardzo soczysta! Dobrze jest gotować na obiad - ze względu na szybkość gotowania. Możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami, makaronem, ryżem.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 8 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 40 % 6 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piersi z kurczaka z papryką? Najpierw przygotuj wymagane produkty. Mięso, jeśli to konieczne, rozmrozić wcześniej, umyć i dokładnie osuszyć. Umyj i obierz warzywa, nasiona i łodygi. Weź paprykę w różnych kolorach, aby danie wyglądało jaśniej i bardziej apetycznie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby oddziel filet z kurczaka od Kości (możesz od razu kupić filety bez pestek). Usuń skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój filet z kurczaka w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mięso do miski i posyp Curry. Posolić. Popieprzyć. Wymieszaj i pozostaw na co najmniej 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę pokroić w paski. Mam go w dwóch kolorach, czerwonym i żółtym. Możesz wziąć pomarańczowy, zielony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyciśnij sok ze świeżej pomarańczy. Możesz zastąpić go sokiem w słoiku tylko wtedy, gdy jest bez cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Podsmaż cebulę, aż lekko zmieni kolor. Pieczę przez około pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj filety z kurczaka na patelnię. Smaż przez 3-5 minut, mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sok pomarańczowy do kurczaka. Zacznij dusić mięso, mieszając, na małym ogniu. Zajmie to co najmniej 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną paprykę na patelnię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I wymieszaj. Gotuj danie, aż będzie ugotowane i według własnych upodobań. Jeśli chcesz rumiane mięso, pozwól kurczakowi dobrze się usmażyć, a dopiero potem dodaj pieprz. Jeśli chcesz trochę sosu, wlej przegotowaną wodę. Aby uzyskać smak, 5 minut przed końcem gotowania włóż posiekany czosnek do naczynia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe! Gotową pierś z kurczaka z papryką można ozdobić ziołami i podawać.

łatwość przygotowania, pierś z kurczaka, papryka, pomarańcza, wszystko świetnie się łączy!
nie bardzo lubię pierś z kurczaka, ponieważ jest sucha jak na mój gust. Jednak pierś z kurczaka z papryką-danie jest dość smaczne, a suchość piersi znika.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy