kotlety z dyni

bardzo zdrowy i łatwy do przygotowania przepis! Kotlety z dyni są przygotowywane szybko i łatwo. Można je podawać na śniadanie. Dzieci bardzo je lubią, ponieważ są słodkie. Dobry ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem i miodem!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 49 % 17 g
206 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z dyni? Przygotuj wymagane składniki. Umyj dynię, obierz nasiona i skórkę i pokrój na duże kawałki. Staraj się nie zostawiać zielonych pasków pod skórką, lepiej je odciąć. Mam małą dynię, która nie jest wodnista. Jeśli masz słodki, nie możesz dodać cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj obraną dynię na grubej tarce i wyciśnij z niej sok. Możesz użyć soku według własnego uznania, tutaj go nie potrzebujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, przenieś na nią startą dynię. Wlej śmietanę i gotuj wszystko przez około pięć minut na średnim ogniu. Nie dodałem oleju do patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej suchą semolinę do dyni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier i wymieszaj. Dusić do miękkości dyni, około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą. Masa powinna ostygnąć, aby nie poparzyć rąk podczas formowania kotletów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj żółtka do schłodzonej masy dyniowej, dobrze wymieszaj. Następnie wsyp bułkę tartą do jednej miski i wbij białka do drugiej. Wstrząśnij białkami widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj kotlety i zanurz je najpierw w białkach, a następnie zwiń w bułkę tartą. Umieść powstałe półprodukty na desce do krojenia. Podgrzej patelnię teraz olejem roślinnym. Przełóż na nią placki dyniowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I smaż je z obu stron, aż będą ugotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj kotlety na gorąco ze śmietaną. Są dobre na śniadanie, na obiad, jako przekąska.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

Dynia to bardzo zdrowy produkt. Dynia zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów. Dynia jest mistrzem pod względem zawartości potasu, więc dania z dyni są dobre dla osób z chorobami serca. Zawiera również: wapń, magnez, żelazo, sód, fluor, siarkę, mangan, miedź. Całe to bogactwo ma korzystny wpływ na pracę wątroby, żołądka, układu nerwowego i naczyń krwionośnych, nerek, na procesy hematopoetyczne i procesy metaboliczne organizmu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy