skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z dyni? Przygotuj wymagane składniki. Umyj dynię, obierz nasiona i skórkę i pokrój na duże kawałki. Staraj się nie zostawiać zielonych pasków pod skórką, lepiej je odciąć. Mam małą dynię, która nie jest wodnista. Jeśli masz słodki, nie możesz dodać cukru.
Krok 2:
Zetrzyj obraną dynię na grubej tarce i wyciśnij z niej sok. Możesz użyć soku według własnego uznania, tutaj go nie potrzebujemy.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, przenieś na nią startą dynię. Wlej śmietanę i gotuj wszystko przez około pięć minut na średnim ogniu. Nie dodałem oleju do patelni.
Krok 4:
Wlej suchą semolinę do dyni.
Krok 5:
Sól.
Krok 6:
Dodaj cukier i wymieszaj. Dusić do miękkości dyni, około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Aby przyspieszyć proces, możesz umieścić patelnię w pojemniku z zimną wodą. Masa powinna ostygnąć, aby nie poparzyć rąk podczas formowania kotletów.
Krok 7:
Dodaj żółtka do schłodzonej masy dyniowej, dobrze wymieszaj. Następnie wsyp bułkę tartą do jednej miski i wbij białka do drugiej. Wstrząśnij białkami widelcem.
Krok 8:
Uformuj kotlety i zanurz je najpierw w białkach, a następnie zwiń w bułkę tartą. Umieść powstałe półprodukty na desce do krojenia. Podgrzej patelnię teraz olejem roślinnym. Przełóż na nią placki dyniowe.
Krok 9:
I smaż je z obu stron, aż będą ugotowane.
Krok 10:
Podawaj kotlety na gorąco ze śmietaną. Są dobre na śniadanie, na obiad, jako przekąska.
Krok 11:
Smacznego!
Dynia to bardzo zdrowy produkt. Dynia zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów. Dynia jest mistrzem pod względem zawartości potasu, więc dania z dyni są dobre dla osób z chorobami serca. Zawiera również: wapń, magnez, żelazo, sód, fluor, siarkę, mangan, miedź. Całe to bogactwo ma korzystny wpływ na pracę wątroby, żołądka, układu nerwowego i naczyń krwionośnych, nerek, na procesy hematopoetyczne i procesy metaboliczne organizmu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g