skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Teraz istnieją odmiany bakłażana bez goryczy nieodłącznej dla tego warzywa. Jeśli jednak warzywa są gorzkie, to w porządku. Możesz łatwo usunąć specyficzną gorycz z bakłażana, mocząc go w słonym roztworze. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i posypujemy solą, odstawiamy na 15 minut. Następnie myjemy bakłażany, wyciskamy wodę, aby usunąć nadmiar wilgoci i soli.
Krok 2:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Kładziemy koła bakłażana na rozgrzanym oleju, smażymy je przez dosłownie dwie minuty z każdej strony, powinny być lekko zrumienione.
Krok 3:
Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać warzyw w ogniu, aby się nie przypaliły i nie stały się gorzkie.
Krok 4:
Podczas smażenia bakłażana obieramy ząbki czosnku z folii, pocieramy je na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę. Jeśli nie lubisz smaku świeżego czosnku, możesz go trochę wrzucić na patelnię z olejem, ale smak potrawy oczywiście nie będzie tak pikantny i jasny.
Krok 5:
Gotowe bakłażany, jeśli chcesz, aby nie smakowały zbyt tłusto, połóż je na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Następnie układamy koła warzyw na talerzu do serwowania w stosie.
Krok 6:
Na każdy kawałek nałóż cienką warstwę majonezu i posyp posiekanym czosnkiem, czarnym pieprzem do smaku. Podajemy do stołu. Okazuje się, że jest to rodzaj oryginalnej piramidy do podania. Możesz oczywiście udekorować danie w inny sposób, usmażyć bakłażana długimi plasterkami i zwinąć je nadzieniem w bułki. Kwestia gustu i wyobraźni. Smacznego!
gorycz bakłażana można zmniejszyć, nie tylko utrzymując go w solonym roztworze, ale także usuwając fioletową skórkę z warzywa, ale nie należy tego robić, ponieważ większość składników odżywczych dostępnych w bakłażanie znajduje się w skórze. Bakłażan jest bardzo zdrowym warzywem i jest bogaty w mangan i kwas foliowy, niezbędne do prawidłowej hematopoezy. Poprawia również pracę wątroby, nerek, serca, wzmacnia układ odpornościowy i ma inne właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g