Wieża bakłażana z majonezem i czosnkiem

łatwa do przygotowania, obfita, pikantna przekąska! Nawet najmłodsza gospodyni z łatwością poradzi sobie z takim daniem. Proces gotowania jest prosty i szybki, a okazuje się, że jest to całkowicie kompletne danie, które można zjeść obficie. Docenią go również miłośnicy ostrego, pikantnego smaku czosnku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 63 % 15 g
węglowodany 29 % 7 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Teraz istnieją odmiany bakłażana bez goryczy nieodłącznej dla tego warzywa. Jeśli jednak warzywa są gorzkie, to w porządku. Możesz łatwo usunąć specyficzną gorycz z bakłażana, mocząc go w słonym roztworze. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do miski i posypujemy solą, odstawiamy na 15 minut. Następnie myjemy bakłażany, wyciskamy wodę, aby usunąć nadmiar wilgoci i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Kładziemy koła bakłażana na rozgrzanym oleju, smażymy je przez dosłownie dwie minuty z każdej strony, powinny być lekko zrumienione.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najważniejsze jest, aby nie prześwietlać warzyw w ogniu, aby się nie przypaliły i nie stały się gorzkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia bakłażana obieramy ząbki czosnku z folii, pocieramy je na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę. Jeśli nie lubisz smaku świeżego czosnku, możesz go trochę wrzucić na patelnię z olejem, ale smak potrawy oczywiście nie będzie tak pikantny i jasny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe bakłażany, jeśli chcesz, aby nie smakowały zbyt tłusto, połóż je na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Następnie układamy koła warzyw na talerzu do serwowania w stosie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdy kawałek nałóż cienką warstwę majonezu i posyp posiekanym czosnkiem, czarnym pieprzem do smaku. Podajemy do stołu. Okazuje się, że jest to rodzaj oryginalnej piramidy do podania. Możesz oczywiście udekorować danie w inny sposób, usmażyć bakłażana długimi plasterkami i zwinąć je nadzieniem w bułki. Kwestia gustu i wyobraźni. Smacznego!

gorycz bakłażana można zmniejszyć, nie tylko utrzymując go w solonym roztworze, ale także usuwając fioletową skórkę z warzywa, ale nie należy tego robić, ponieważ większość składników odżywczych dostępnych w bakłażanie znajduje się w skórze. Bakłażan jest bardzo zdrowym warzywem i jest bogaty w mangan i kwas foliowy, niezbędne do prawidłowej hematopoezy. Poprawia również pracę wątroby, nerek, serca, wzmacnia układ odpornościowy i ma inne właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy