skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki z jabłkami? Przygotuj wszystkie wymagane produkty. Oprócz jabłek wziąłem więcej gruszek, aby ciasta były bardziej zróżnicowane. Możesz zatrzymać się tylko na jabłkach. Weź dowolne dojrzałe, w każdym razie zmieszamy je z cukrem.
Krok 2:
Odłóż Jedzenie na ciasto. Przesiej mąkę przez drobne sito. Wyjmij masło z lodówki, powinno być umiarkowanie miękkie.
Krok 3:
W osobnej misce wymieszaj jajka z trzema łyżkami cukru i masłem. Zetrzyj mieszaninę łyżką lub widelcem.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę na części i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 5:
Ciasto okaże się strome, więc lepiej ugniatać je rękami. Nie powinno być lepkie.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na bułkę i odłóż na bok, przykryte ręcznikiem, na 15-20 minut, aby & quot; odpoczęło & quot;.
Krok 7:
Przygotuj produkty do nadzienia. Mam, jak powiedziałem powyżej, jabłka i gruszki. Dobrze umyj i osusz owoce. Nie odciąłem od nich skóry, ale możesz to zrobić, nadzienie będzie delikatniejsze.
Krok 8:
Pokrój gruszki (jeśli też je weźmiesz) w drobną kostkę.
Krok 9:
Pokrój jabłka w drobną kostkę. Owoce można również zetrzeć lub przewinąć przez maszynę do mięsa.
Krok 10:
Drobno posiekaj obrane orzechy włoskie. Nawiasem mówiąc, nie możesz ich dodać do nadzienia.
Krok 11:
Wymieszaj owoce i orzechy w jedną masę. Dodaj wanilinę na czubku noża lub łyżkę cukru waniliowego. Włóż cały pozostały cukier. Spróbuj nadzienia na słodycz. Jeśli ci to nie odpowiada, dodaj więcej cukru. Zamiast tego, nawiasem mówiąc, możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 12:
Podziel wypoczęte ciasto na kawałki. Z każdego rozwałkuj okrągłą tortillę. Umieść nadzienie na środku, ściśnij krawędzie i uformuj ciasto w placek.
Krok 13:
Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. I smaż placki po obu stronach, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 14:
Część placków upiekłam jeszcze w piekarniku, takie mam.
Krok 15:
Smacznego dla wszystkich!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g