placki z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym

Jak babcia! Prosty przepis na pyszne wypieki! Smażone placki z jabłkami są w stanie zastąpić deser. Są różowe, obfite, słodkie, jak dzieci. Możesz wziąć dla nich dowolne owoce i posiekać je na różne sposoby: nóż, maszynka do mięsa, Tarka.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 63 % 32 g
273 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki z jabłkami? Przygotuj wszystkie wymagane produkty. Oprócz jabłek wziąłem więcej gruszek, aby ciasta były bardziej zróżnicowane. Możesz zatrzymać się tylko na jabłkach. Weź dowolne dojrzałe, w każdym razie zmieszamy je z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odłóż Jedzenie na ciasto. Przesiej mąkę przez drobne sito. Wyjmij masło z lodówki, powinno być umiarkowanie miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj jajka z trzema łyżkami cukru i masłem. Zetrzyj mieszaninę łyżką lub widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę na części i zacznij wyrabiać ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto okaże się strome, więc lepiej ugniatać je rękami. Nie powinno być lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na bułkę i odłóż na bok, przykryte ręcznikiem, na 15-20 minut, aby & quot; odpoczęło & quot;.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Mam, jak powiedziałem powyżej, jabłka i gruszki. Dobrze umyj i osusz owoce. Nie odciąłem od nich skóry, ale możesz to zrobić, nadzienie będzie delikatniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój gruszki (jeśli też je weźmiesz) w drobną kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój jabłka w drobną kostkę. Owoce można również zetrzeć lub przewinąć przez maszynę do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj obrane orzechy włoskie. Nawiasem mówiąc, nie możesz ich dodać do nadzienia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj owoce i orzechy w jedną masę. Dodaj wanilinę na czubku noża lub łyżkę cukru waniliowego. Włóż cały pozostały cukier. Spróbuj nadzienia na słodycz. Jeśli ci to nie odpowiada, dodaj więcej cukru. Zamiast tego, nawiasem mówiąc, możesz wziąć substytut cukru, który nie boi się obróbki cieplnej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel wypoczęte ciasto na kawałki. Z każdego rozwałkuj okrągłą tortillę. Umieść nadzienie na środku, ściśnij krawędzie i uformuj ciasto w placek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. I smaż placki po obu stronach, aż pojawi się złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Część placków upiekłam jeszcze w piekarniku, takie mam.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego dla wszystkich!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy