Grecki Ślimak z ciasta filo z fetą, miętą i szpinakiem

Zachwyć rodzinę nienagannymi wypiekami w stylu greckim. Grecki ślimak to rodzaj ciasta, tylko w bardzo ciekawej formie serwowania. Danie ma kształt ślimaka, który wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie. Nadzienie to mnóstwo świeżych ziół i sera feta. Jajka w przepisie są duże-Kategoria C0. W przeciwnym razie możesz wziąć trzy jajka.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 21 % 7 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 30 min

1. Niech ciasto filo rozmrozi, jeśli jest zamrożone. Aby to zrobić, przenieś go z zamrażarki do lodówki i pozostaw na noc.

2. Obierz cebulę z łuski, pokrój w drobną kostkę. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj ostrym nożem. W użyciu jest biała i zielona część.

3. Włóż fetę do miski, Krusz widelcem lub rękami. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Moja mięta, drobno posiekana.

4. Wlej niewielką część oliwy z oliwek na patelnię z grubym dnem. Wysyłamy do ognia.

5. Rozłóż cebulę w rozgrzanym oleju, smaż przez 2 minuty. Ważne jest, aby nie smażyć cebuli, a mianowicie spasować. W rezultacie cebula powinna być przezroczysta i miękka, a nie Złota.

6. Następnie włóż zieloną cebulę na patelnię, gotuj przez kolejną minutę.

7. W międzyczasie umyj świeży szpinak pod bieżącą wodą, wysusz. Na patelnię wkładamy garść po garści. Gotuj mieszając, aż szpinak będzie miękki.

8. A teraz rozłóż warzywa na durszlaku, pozwól płynowi spłynąć. Możesz nawet trochę nacisnąć, aby cała wilgoć zniknęła do maksimum.

9. Gdy warzywa ostygną do temperatury pokojowej, włóż je do miski z fetą. Tutaj rozbijamy jaja kurze,układamy starty parmezan, posiekane liście mięty. Sól i pieprz do smaku.

10. Dokładnie wymieszaj nadzienie. Połóż połowę nadzienia na krawędzi jednego z arkuszy ciasta filo, zwiń w rolkę.

11. Nasmaruj formę odporną na ciepło oliwą z oliwek, włóż do niej rolkę. Zaczynamy układać od środka, zwijając rolkę w spiralę.

12. Robimy to samo z drugim arkuszem Filo i pozostałym nadzieniem. Całkowicie uformuj ciasto. Następnie nasmaruj powierzchnię pozostałą oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki do gotowania. Posyp sezamem.

13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, po czym Wyślij do niego formę z ciastem. Piec ślimaka przez 45 minut. Powierzchnia powinna stać się złota.

niech ciasto ostygnie, dopiero potem kroimy na porcje i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy