skład / składniki
metoda gotowania
1. Niech ciasto filo rozmrozi, jeśli jest zamrożone. Aby to zrobić, przenieś go z zamrażarki do lodówki i pozostaw na noc.
2. Obierz cebulę z łuski, pokrój w drobną kostkę. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj ostrym nożem. W użyciu jest biała i zielona część.
3. Włóż fetę do miski, Krusz widelcem lub rękami. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce. Moja mięta, drobno posiekana.
4. Wlej niewielką część oliwy z oliwek na patelnię z grubym dnem. Wysyłamy do ognia.
5. Rozłóż cebulę w rozgrzanym oleju, smaż przez 2 minuty. Ważne jest, aby nie smażyć cebuli, a mianowicie spasować. W rezultacie cebula powinna być przezroczysta i miękka, a nie Złota.
6. Następnie włóż zieloną cebulę na patelnię, gotuj przez kolejną minutę.
7. W międzyczasie umyj świeży szpinak pod bieżącą wodą, wysusz. Na patelnię wkładamy garść po garści. Gotuj mieszając, aż szpinak będzie miękki.
8. A teraz rozłóż warzywa na durszlaku, pozwól płynowi spłynąć. Możesz nawet trochę nacisnąć, aby cała wilgoć zniknęła do maksimum.
9. Gdy warzywa ostygną do temperatury pokojowej, włóż je do miski z fetą. Tutaj rozbijamy jaja kurze,układamy starty parmezan, posiekane liście mięty. Sól i pieprz do smaku.
10. Dokładnie wymieszaj nadzienie. Połóż połowę nadzienia na krawędzi jednego z arkuszy ciasta filo, zwiń w rolkę.
11. Nasmaruj formę odporną na ciepło oliwą z oliwek, włóż do niej rolkę. Zaczynamy układać od środka, zwijając rolkę w spiralę.
12. Robimy to samo z drugim arkuszem Filo i pozostałym nadzieniem. Całkowicie uformuj ciasto. Następnie nasmaruj powierzchnię pozostałą oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki do gotowania. Posyp sezamem.
13. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, po czym Wyślij do niego formę z ciastem. Piec ślimaka przez 45 minut. Powierzchnia powinna stać się złota.
niech ciasto ostygnie, dopiero potem kroimy na porcje i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g