skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozpakuj olej i natychmiast włóż go do czystej patelni. Nie możesz nawet ciąć na mniejsze kawałki - i tak się stopi. Możesz użyć dowolnej patelni. Brałem z grubym dnem. Podgrzewaj masło przez chwilę na średnim ogniu, obracając, aby powoli się topiło, nie skwierczało ani nie brązowieło. Przygotuj czysty szklany słoik na masło ghee.
Krok 2:
5-10 minut od rozpoczęcia gotowania. Masło prawie całkowicie się stopiło. Gdy masło się rozpuści, dodaj ogień i zagotuj.
Krok 3:
25-30 minut od rozpoczęcia gotowania. Gdy powierzchnia zostanie pokryta bąbelkami piany, delikatnie wymieszaj i dostosuj ciepło do bardzo niskiego poziomu. Frakcje są oddzielane: frakcje białkowe unoszą się na górze w postaci białej piany, tłuszcze trans osiadają w dół (pokażę je na przedostatnim zdjęciu).
Krok 4:
Godzinę od rozpoczęcia gotowania. Widzimy oddzielającą się lekką frakcję masła. Możesz już zebrać tę piankę (białko) w pojemniku. Można go dodać do owsianki lub zjeść od razu - jest pyszny.
Krok 5:
Godzinę od rozpoczęcia gotowania. To ja usunąłem całe powstałe białko.
Krok 6:
90 minut od rozpoczęcia gotowania. Widzimy, że pozostało białko. To ostatni - już nie będzie. Usuwamy go i zostawiamy w ten sposób.
Krok 7:
115 minut od rozpoczęcia gotowania. Masło ghee jest gotowe. To jest przejrzyste. Na dole widzimy marnotrawstwo. Wyłącz ogień/ogrzewanie i pozwól olejowi nieco ostygnąć (5-15 minut) na kuchence. Następnie w przygotowanym słoiku, przez gazę, powoli spuść gotowy olej ghee z patelni. Miedź, aby słoik nie pękł z powodu różnicy temperatur.
Krok 8:
Oto, co zawiera masło i z czego jesteśmy utlenia się - tłuszcze trans to poszarpane cząsteczki wielonienasyconych kwasów. Nie można tego jeść, nawet jeśli wydaje się to smaczne.
Krok 9:
Czy to nieprawda, że wygląda jak płynne złoto? A aromat w procesie gotowania jest taki, że chcesz go natychmiast spróbować. Po krótkim czasie olej stwardnieje i zamieni się w żółtą kaszę.
masło do gotowania ghee może mieć dowolny procent tłuszczu, użyłem 72,5%. Im lepsze masło, tym większa wydajność oleju ghee i mniej odpadów. W rezultacie otrzymujemy czysty olej o zawartości tłuszczu 99,9%, który można przechowywać na zawsze. Ponieważ nie ma już nic do utlenienia. Dlatego można na nim gotować w dowolnej temperaturze i wkładać do dowolnych potraw - nie przypali się, a jego smak się nie zmieni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g