skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ponieważ krem powinien zgęstnieć, zacznijmy od tego. Włóż do miski, w której zostanie przygotowane ciasto na śmietanę, cukier. Wrzuć do niego śmietanę.
Krok 2:
Dokładnie ubij wszystko trzepaczką lub mikserem i wyślij gotowy krem teraz do lodówki.
Krok 3:
Zacznijmy test. Wlej śmietanę do miski, włóż do niej cukier, połącz, dodaj proszek do pieczenia, a następnie przesiej mąkę. Ale nie wszystko, zostaw trochę – na końcu zobaczysz, czy nadal musisz dodać, czy wystarczy.
Krok 4:
Zagnieść w misce miękkie, elastyczne ciasto, które prawie nie przykleja się do dłoni.
Krok 5:
Doprowadzając go do stanu na desce z mąką, podziel ciasto na równe porcje. ważyła, waga każdego wynosiła 60 g.
Krok 6:
Połóż patelnię na kuchence i rozwałkuj ciasto na posypanej mąką desce. Możesz go wyrównać, powiedzmy, pokrywką garnka (lub tym, co jest dla Ciebie wygodne).
Krok 7:
Wyślij ciasto na rozgrzaną suchą patelnię i piecz z każdej strony przez 2-3 minuty (wszystko zależy od mocy ognia lub pieca) na złoty kolor.
Krok 8:
Nasmaruj schłodzone ciasta kremem, równomiernie układając jeden na drugim.
Krok 9:
Za pomocą pędzla posmaruj boki ciasta. Niech moczy się z pół godziny na stole w kuchni.
Krok 10:
Udekoruj według własnego gustu i koloru. Możesz posypać boki okruchami uzyskanymi ze smażonych kawałków ciasta lub ciastek, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą i posypać śnieżnobiałymi płatkami kokosowymi na wierzchu. Możesz natychmiast pokroić i podać. Tea Party będzie wydawać się świętem. A jeśli goście nie spieszą się, możesz wysłać ciasto na pół godziny do lodówki.
i więcej porad
weź śmietanę 20% tłuszczu.
krem można ubić w razie potrzeby i dodać kakao, wszelkiego rodzaju aromaty, takie jak wanilia itp., ale należy go schłodzić przed użyciem.
ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do dłoni.
podczas zwijania ciast nie oszczędzaj mąki, stale odkurzając deskę.
ciasta najlepiej zrobić tego samego rozmiaru i grubości.
resztki ciasta po przycięciu zwiń ponownie w kulki i zrób to samo, co w przypadku pozostałych półfabrykatów.
podczas pieczenia ciasta zacznij toczyć następne dopiero po odwróceniu poprzedniego.
podczas gdy ciasto jest zaparzane w kuchni, jego boki można kilkakrotnie posmarować pozostałą śmietaną.
Udekoruj ciasto tym, co lubisz najbardziej. Mogą to być pokruszone ciasteczka, czekolada, lukier itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g