placki dyniowe bez jajek

proste, niskokaloryczne i aromatyczne placki. Bardzo tropikalne w smaku, delikatne naleśniki. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj na ciepło z miodem do gorącej herbaty.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 81 % 25 g
132 kcal
IG: 4 / 12 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Upiec dynię do miękkości. W kuchence mikrofalowej jest to 5 minut przy maksymalnej mocy. Ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zeskrob miąższ dyni, pokrój Banana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko, zetrzyj widelcem lub blenderem do puree. Dodaj cukier, cynamon, wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Wygodniej jest to zrobić za pomocą dwóch łyżek zwilżonych wodą. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

naleśniki nie są porowate, więc mają wiele dodatków, ale nadal są bardzo miękkie. Po ochłodzeniu nieco się zagęszczą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy