placki dyniowe bez jajek
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Upiec dynię do miękkości. W kuchence mikrofalowej jest to 5 minut przy maksymalnej mocy. Ostudzić.
Krok 2:
Zeskrob miąższ dyni, pokrój Banana.
Krok 3:
Dodaj mleko, zetrzyj widelcem lub blenderem do puree. Dodaj cukier, cynamon, wanilinę.
Krok 4:
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Umieść na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Wygodniej jest to zrobić za pomocą dwóch łyżek zwilżonych wodą. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
naleśniki nie są porowate, więc mają wiele dodatków, ale nadal są bardzo miękkie. Po ochłodzeniu nieco się zagęszczą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g