paproć z mięsem

Popularne Koreańskie danie. Spróbuj i oceń! Paproć z mięsem to niezwykłe apetyczne i zdrowe danie kuchni koreańskiej o pikantnym pikantnym smaku. Pieczone mięso i przyprawy doskonale je uzupełniają, dzięki czemu paproć jest jeszcze bardziej aromatyczna i przyjemna.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 38 % 10 g
154 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 30 min

paproć z mięsem to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które staje się coraz bardziej popularne. Jedną z jego głównych różnic jest mniejsza zawartość białka zwierzęcego oraz stosowanie wielu warzyw i korzeni. Z roślin Koreańczycy preferują korzeń lotosu, pędy bambusa i paproci. Na podstawie tego ostatniego Koreańczycy przygotowują takie Narodowe przysmaki-Kosari-namul, Bibimbap, robią z niego sałatki, gotują zupy.

szczególnie popularne w Korei i nie tylko jest połączenie paproci z pieczoną wieprzowiną lub kurczakiem. Ze względu na doskonale zbalansowane połączenie pikantnych, słonych i kilo-słodkich smaków, danie to stało się popularne w wielu krajach.

głównym składnikiem tego dania jest paproć. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu uzupełnienie i odcień smaku tej egzotycznej rośliny.

w tym przypadku stosuje się słone pędy młodej paproci. Można je samodzielnie solić lub kupić gotowe na rynku lub w supermarkecie.

przed użyciem do jedzenia paproć należy namoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli z gotowego naczynia. Aby to zrobić, zalej soloną paproć dużą ilością wody, okresowo ją zmieniając. I najlepiej zalać pędy wodą przez całą noc. Następnie osusz słoną wodę, a paproć dokładnie spłucz i wyczyść. Rozłóż pędy na ręczniku papierowym i wysusz. Pokrój łodygi na kostki o długości 6 cm.

opłucz mięso, osusz i pokrój również w małe batony..

obierz cebulę, umyj i pokrój w kostkę.

wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, usmaż na nim cebulę. Dodaj pokrojone mięso i smaż na złoty kolor.

na patelni dodaj paproć do mięsa i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej przyprawy i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

obierz czosnek, posiekaj i razem z sezamem wlej również do paproci z mięsem. Posmakuj i dodaj brakujące składniki.

opłucz kolendrę, drobno posiekaj, dodaj do patelni, wymieszaj. Wlej tam sezam i jeszcze raz wymieszaj.

umieść gotowe danie na talerzach i udekoruj zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal / 100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g

Podobne przepisy