skład / składniki
metoda gotowania
paproć z mięsem to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, które staje się coraz bardziej popularne. Jedną z jego głównych różnic jest mniejsza zawartość białka zwierzęcego oraz stosowanie wielu warzyw i korzeni. Z roślin Koreańczycy preferują korzeń lotosu, pędy bambusa i paproci. Na podstawie tego ostatniego Koreańczycy przygotowują takie Narodowe przysmaki-Kosari-namul, Bibimbap, robią z niego sałatki, gotują zupy.
szczególnie popularne w Korei i nie tylko jest połączenie paproci z pieczoną wieprzowiną lub kurczakiem. Ze względu na doskonale zbalansowane połączenie pikantnych, słonych i kilo-słodkich smaków, danie to stało się popularne w wielu krajach.
głównym składnikiem tego dania jest paproć. Wszystkie pozostałe składniki mają na celu uzupełnienie i odcień smaku tej egzotycznej rośliny.
w tym przypadku stosuje się słone pędy młodej paproci. Można je samodzielnie solić lub kupić gotowe na rynku lub w supermarkecie.
przed użyciem do jedzenia paproć należy namoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli z gotowego naczynia. Aby to zrobić, zalej soloną paproć dużą ilością wody, okresowo ją zmieniając. I najlepiej zalać pędy wodą przez całą noc. Następnie osusz słoną wodę, a paproć dokładnie spłucz i wyczyść. Rozłóż pędy na ręczniku papierowym i wysusz. Pokrój łodygi na kostki o długości 6 cm.
opłucz mięso, osusz i pokrój również w małe batony..
obierz cebulę, umyj i pokrój w kostkę.
wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, usmaż na nim cebulę. Dodaj pokrojone mięso i smaż na złoty kolor.
na patelni dodaj paproć do mięsa i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej przyprawy i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
obierz czosnek, posiekaj i razem z sezamem wlej również do paproci z mięsem. Posmakuj i dodaj brakujące składniki.
opłucz kolendrę, drobno posiekaj, dodaj do patelni, wymieszaj. Wlej tam sezam i jeszcze raz wymieszaj.
umieść gotowe danie na talerzach i udekoruj zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal / 100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Paproć - 34 kcal/100g