lecho z papryki i pomidora z jajkiem i mielonym mięsem

Szybki ogromny pyszny obiad z mielonego mięsa, jajek i warzyw!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 13 % 3 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paprykę w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w kliny po 4-6 kawałków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż cebulę na oleju przez 3 minuty, mieszając. Dodaj paprykę, mieszając smaż warzywa do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mięso mielone, smaż, aż mięso mielone stanie się białe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pomidory, mieszając, na dużym ogniu, gotuj, aż pomidory będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól, przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wszystko jajkami. Lekko wymieszaj warzywa łopatką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż jajka się ugotują.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy