wieprzowina z ziemniakami w sosie żurawinowym

wieprzowina będzie lepiej przyswajalna, jeśli zostanie uzupełniona sosem żurawinowym! Duszenie w garnku i słodko-kwaśny sos żurawinowy sprawiają, że kawałki mięsa rozpływają się w ustach. A danie okazuje się soczyste i apetyczne!
PotapushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 36 % 9 g
145 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

1. Zmiel żurawinę blenderem. Dodaj do niej skórkę z jednej pomarańczy, 30 ml soku pomarańczowego, olej, miód, musztardę i włoskie zioła.
2. Pokrój mięso na małe kawałki i zalej marynatą przez 30 minut.
3. Pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do niego suszony koperek, sól i wymieszaj.
4. W doniczkach ułóż warstwę ziemniaków, warstwę mięsa w marynacie i trochę czosnku. Piec 60 minut w t=180C.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy