wieprzowina z ziemniakami w sosie żurawinowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Zmiel żurawinę blenderem. Dodaj do niej skórkę z jednej pomarańczy, 30 ml soku pomarańczowego, olej, miód, musztardę i włoskie zioła.
2. Pokrój mięso na małe kawałki i zalej marynatą przez 30 minut.
3. Pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do niego suszony koperek, sól i wymieszaj.
4. W doniczkach ułóż warstwę ziemniaków, warstwę mięsa w marynacie i trochę czosnku. Piec 60 minut w t=180C.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g