skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku kremu wymieszaj mąkę, żółtko i mleko skondensowane.
Krok 2:
Mieszając, dodaj całą wodę.
Krok 3:
Na średnim ogniu, ciągle mieszając, podgrzej, aż pojawi się para, zmniejsz ogień do niskiego i przy intensywnym mieszaniu gotuj do pożądanej gęstości przez 6-7 minut. Pod koniec gotowania dodaj wanilinę.
Krok 4:
Przykryj kontakt folią spożywczą i ostudź, a następnie włóż do lodówki.
Krok 5:
Cukinię i jabłka obrać ze skórki i nasion, pokroić w średnią kostkę, posolić, przykryć cukrem i odstawić na 30 minut.
Krok 6:
Razem z uwolnionym sokiem dusić na średnim ogniu do miękkości (25-30 minut).
Krok 7:
Pozostawić do ostygnięcia, dokładnie zmielić blenderem zanurzeniowym na puree. Dodaj mleko i jajka.
Krok 8:
Dodaj mąkę w częściach. Olej roślinny. Ciasto jest grube.
Krok 9:
Dobrze rozgrzej patelnię, posmaruj masłem przed upieczeniem pierwszego naleśnika. Rozłóż ciasto i posmaruj naleśnik szpatułką - sam się nie rozprzestrzenia.
Krok 10:
Smaż z jednej strony przez 2-3 minuty.
Krok 11:
Odwróć i smaż przez kolejną minutę. W sumie uzyskuje się około 25 naleśników o średnicy około 20 cm.
Krok 12:
Schłodzone naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu i zbieramy ciasto.
Krok 13:
Wierzch i boki posmaruj również cienką warstwą kremu. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Krok 14:
W przypadku bezy wymieszaj białko z cukrem w czystej, suchej misce. Ustaw w łaźni wodnej, aby naczynia nie dotykały wody, a przy słabym zagotowaniu wody ubij białko na niskich obrotach, aż mieszanina zostanie podgrzana do 45-50 stopni, a wszystkie ziarna cukru rozproszą się. Zajmuje to około 5-6 minut. Następnie wyjmij z łaźni wodnej i ubijaj przez kolejne 6-7 minut. Powinieneś uzyskać błyszczącą, gęstą masę. Udekoruj ciasto gotową bezą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g