słodkie ciasto z cukinii

ciasto ze słodkim kremem mlecznym i finiszem jabłkowym. Z niewielkiej ilości produktów uzyskuje się ciężkie, piękne ciasto. Podawać z herbatą.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 75 % 24 g
143 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku kremu wymieszaj mąkę, żółtko i mleko skondensowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mieszając, dodaj całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na średnim ogniu, ciągle mieszając, podgrzej, aż pojawi się para, zmniejsz ogień do niskiego i przy intensywnym mieszaniu gotuj do pożądanej gęstości przez 6-7 minut. Pod koniec gotowania dodaj wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj kontakt folią spożywczą i ostudź, a następnie włóż do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię i jabłka obrać ze skórki i nasion, pokroić w średnią kostkę, posolić, przykryć cukrem i odstawić na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Razem z uwolnionym sokiem dusić na średnim ogniu do miękkości (25-30 minut).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostawić do ostygnięcia, dokładnie zmielić blenderem zanurzeniowym na puree. Dodaj mleko i jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę w częściach. Olej roślinny. Ciasto jest grube.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze rozgrzej patelnię, posmaruj masłem przed upieczeniem pierwszego naleśnika. Rozłóż ciasto i posmaruj naleśnik szpatułką - sam się nie rozprzestrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smaż z jednej strony przez 2-3 minuty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć i smaż przez kolejną minutę. W sumie uzyskuje się około 25 naleśników o średnicy około 20 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzone naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu i zbieramy ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wierzch i boki posmaruj również cienką warstwą kremu. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W przypadku bezy wymieszaj białko z cukrem w czystej, suchej misce. Ustaw w łaźni wodnej, aby naczynia nie dotykały wody, a przy słabym zagotowaniu wody ubij białko na niskich obrotach, aż mieszanina zostanie podgrzana do 45-50 stopni, a wszystkie ziarna cukru rozproszą się. Zajmuje to około 5-6 minut. Następnie wyjmij z łaźni wodnej i ubijaj przez kolejne 6-7 minut. Powinieneś uzyskać błyszczącą, gęstą masę. Udekoruj ciasto gotową bezą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy